Fenomenul fake news coronavirus! Guvernul cere CNA-ului să ia măsuri imediate

Publicat: 26 Jun. 2020, 15:25 Arhiva
Fenomenul fake news coronavirus! Guvernul cere CNA-ului să ia măsuri imediate

Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a cerut CNA să recomande posturilor de radio și tv să nu promoveze teoriile conspirației care îi încurajează pe oameni să nu creează în existența virusului, după creșterea alarmantă a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus.

Premierul Ludovic Orban a declarat că mulți români au fost păcăliți că noul coronavirus nu există sau că pericolul este mai mic decât în realitate. ”Sunt vehiculate teze care fie neagă existența virusului sau pericolul infectării. Fie îl minimalizează, enunțându-se idei precum aceea că noul coronavirus nu ar fi altceva decât o simplă gripă, că măsurile de protecție și prevenție sunt exagerate la nivel național/mondial sau că informațiile oficiale referitoare la numărul persoanelor infectate nu ar fi reale sau ar fi voit distorsionate.”, se arată în scrisoarea adresată de GCS către conducerea CNA.

Guvernul subliniază că nu dorește să fie îngrădită libertatea de exprimare și dreptul la opinie. Însă, arată că au devenit „periculoase” „o serie de abordări ale mass-media audio-vizuale care împrumută narative disuasive ostile interesului public, folosite în campanii de dezinformare promovate prin intermediul unor publicații on-line, fără identitate asumată”

„Comportamente sociale nejustificate pot avea o contribuție majoră la creșterea numărului de infectări”

”În locul fake-news-urilor evidente, promovate în perioada stării de urgență și care au putut fi ușor identificate, inclusiv de către persoane care nu sunt de specialitate, ca fiind informații incorecte sau false, observăm faptul că în ultima perioadă se recurge la o abordare mult mai subtilă, prin construcții narative elaborate și cu un grad ridicat de complexitate, care au toate șansele să determine atitudini și comportamente sociale nejustificate în rândul populației.

Aceste atitudini și comportamente sociale nejustificate pot avea o contribuție majoră la creșterea numărului de infectări, prin nerespectarea măsurilor de protecție sanitară, conducând în cele din urmă la punerea în pericol a sănătății populației în ansamblul său”, explică Grupul de Comunicare Strategică.

Grupul de Comunicare Strategică: „Cifrele paralele nu au nicio legătură cu realitatea”

Astfel, în cadrul unor emisiuni și dezbateri televizate sunt transmise mesaje care nu sunt prezentate ca fiind opinii personale, ci ca fiind adevăruri de necontestat. De asemenea, sunt transmise public de diferite entități alte cifre decât cele oficiale, cu scopul de a contesta raportările oficiale, fără a fi citate sursele din care au fost obținute respectivele cifre. Deși este clar că “cifrele paralele” nu au nicio legătură cu realitatea, motiv pentru care nici nu sunt prezentate sursele din care sunt extrase, totuși sunt difuzate în același registru de informare a opiniei publice. Această abordare are rolul de a discredita în rândul cetățenilor măsurile de siguranță sanitară și necesitatea respectării acestora”, susține Grupul de Comunicare Strategică.

Premierul Ludovic Orban a declarat joi seară, la Digi24, că mulți români au fost păcăliți că noul coronavirus nu există sau că pericolul este mai mic decât în realitate și că răspunzători de acest lucru sunt politicieni, dar și lideri de opinie.

”Sunt vehiculate teze care fie neagă existența virusului sau pericolul infectării, fie îl minimalizează, enunțându-se idei precum aceea că noul coronavirus nu ar fi altceva decât o simplă gripă, că măsurile de protecție și prevenție sunt exagerate la nivel național/mondial sau că informațiile oficiale referitoare la numărul persoanelor infectate nu ar fi reale sau ar fi voit distorsionate”, se arată în scrisoarea adresată de GCS către conducerea CNA.

Guvernul subliniază că nu dorește să fie îngrădită libertatea de exprimare și dreptul la opinie, dar arată că au devenit „periculoase” „o serie de abordări ale mass-media audio-vizuale care împrumută narative disuasive ostile interesului public, folosite în campanii de dezinformare promovate prin intermediul unor publicații on-line, fără identitate asumată”

Publicat: 26 Jun. 2020, 15:25 Arhiva
Pe aceeași temă