Expunerea indelungata la soare. Pericolul este unul urias mai ales pentru copii

Publicat: 28 iun. 2019, 16:03 Autor: madalina m. Parenting

Cei de la Administratia Nationala de Meteorologie au transmis date deloc bune in ceea ce priveste indicele de radiatii UV.

Acesta a depasit nivelul 8, considerat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind unul foarte ridicat. In plus, expunerea indelungata la soare reprezinta un mare pericol pentru cei cu tenul deschis, dar si pentru copii.

In perioada de fata, pe litoralul romanesc, dar si in restul tarii, indicele de radiatii UV a depasit nivelul de 8, de pe o scala de maximum 11. Se poate manifesta chiar daca cerul este senin si exista zile fara avertizare de canicula. Se pare ca cea mai periculoasa expunere este la orele amiezii.

Expunerea indelungata la soare este periculoasa!

Un asemenea nivel ridicat de radiatii UV nu reprezinta, insa, o noutate. Acestea cresc in intensitate mai ales pe timpul verii. De aceea, este recomandata o protectie adecvata si folosirea de creme si produse care ne protejeaza de pericolul acestor radiatii provenite de la soare.

Specialistii trag un semnal de alarma. Asadar, cand mergeti la plaja, dupa ora 10, oricine trebuie sa stea la umbra si sa fie echipata cu astfel de produse.

Expunerea indelungata la Soare. Pericolul este unul urias mai ales pentru copii

„Un semn de exces este arsura solara. Bronzul nu este un semn de sanatate, ci dimpotriva, este un semn ca pielea noastra deja a primit prea mult soare si a simtit nevoia sa se apere”, sustine Ana Maria Forsea, conf. dr. medic primar dermatolog.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit inca din anul 1986 ca nivelul de radiatii 1-2 este sigur pentru oricine, dar doar in tarile nordice. Cand ajunge intre 3 si 7, este necesara protectia de razele solare, si poate fi gasita la umbra, chiar si in miezul zilei. Fie prin imbracaminte sau crema de protectie, pe zonele ramase descoperite.

De la nivelul 8 in sus, este necesara o protectie suplimentara. De regula, e recomandat sa stam inauntru la miezul zilei si sa ne protejam cu haine racoroase, dar si o palarie, alaturi de un factor de protectie cu indice ridicat. Pentru copii, sunt recomandate cremele cu factor 50+, si trebuie evitata expunerea directa la soare. Epilarea definitiva – avantaje, riscuri si contraindicatii

Potrivit specialistilor, pentru cei mici, un tricou de bumbac sau o rochita cu umeri si nu cu bretele, este echivalentul unei creme cu factor de protectie 15. „Acel SPF inseamna factor de protectie solara, nu este o cifra care insemna blocaj absolut. Este o cifra care iti arata de cate ori mai tarziu te arzi daca o dai, fata de daca nu o dai. De exemplu, daca eu folosesc o crema cu SPF 30, inseamna ca fara acea crema m-as arde in soare direct in doua minute. Imi va lua 2 X 30, o ora ca sa obtin aceeasi arsura. Deci nu ma protejeaza in niciun caz complet”, a mai completat Maria Forsea.

„Soarele este acelasi, este la plaja, este la munte, pe creste, este pe strada, intre blocuri, este in curte cand mai facem cate ceva, este acelasi soare. Nu trebuie sa fii oficial la mare ca sa te arzi”, a mai completat medicul dermatolog, noteaza stirileprotv.ro.

Publicat: 28 iun. 2019, 16:03 Autor: madalina m. Parenting
Pe aceeași temă