EXCLUSIV | Cine sunt femeile din spatele lui Paul Surugiu-Fuego? Artistul le datorează tot ceea ce este acum: „Ambele mă răsfață atunci când merg acasă”

Publicat: 20 dec. 2022, 12:28 Autor: Dora Bazavan Vedete

Paul Surugiu alias Fuego a muncit foarte mult anul acesta și în ultimele luni, mai ales că a pregătit un spectacol pe cinste pe 2 decembrie la Sala Palatului

Cine sunt femeile din spatele lui Fuego? Paul Surugiu are o relație specială cu femeile din viața lui, mama și bunica, și abia așteaptă să petreacă mai mult timp împreună cu ele cu ocazia vacanței de sărbători.

Este un artist răsfățat și vorbește cu duioșie despre mama lui și perioada copilăriei sale în care a avut și dorințe neîmplinite. Cum așteaptă însă să petreacă Crăciunul și sfârșitul acestui an. De ce s-a îngrășat în ultima vreme, ce îi datoarează mamei sale. Și cât din ceea ce este azi, Fuego nu se sfiește niciodată când povestește despre el. Pentru Ciao.ro și-a deschis sufletul!

Paul, ai avut un adevărat spectacol maraton la Sala Palatului din București, pe 2 decembrie. Peste 4 ore de conținut, multă muncă și emoții! Cum a fost?

A fost un tur de forță, o nebunie frumoasă, pe care am gândit-o până la cele mai mici detalii. Mi-am dorit mult să pot realiza un show maraton folcloric. Și când spun folclor, mă refer la cel autentic, la bijuteriile neamului nostru. Mi-am dorit să pot arăta lumii că pot aborda cu drag și ușurință acest gen, alături de profesioniști. Mi-au fost aproape minunații instrumentiști de la Orchestra Fraților Advahov. Am schimbat nouă costume populare autentice din fiecare zonă de țară. Și am structurat spectacolul, care a avut o durată mai lungă, pe zone geografice reprezentative, cântând repertoriu specific zonei, aducând și un simbol al fiecărei regiuni.

Dau tot ce-i mai bun din mine

Cine sunt femeile din spatele lui Fuego? Artistul le datorează tot ceea ce este acum: „Ambele mă răsfață atunci când merg acasă”Astfel, au fost aproape de mine câteva din cele mai importante nume ale artei românești. Angela Buciu, Irina Loghin, Angelica Stoican, Mioara Velicu, Sava Negrean Brudașcu, Floarea Calotă, Constantin Enceanu și Maria Iliuț. Am avut un șir de emoții de nedescris, dar mă încarc cu toată adrenalina respectivă și dau tot ce-i mai bun din mine. Mai ales că a fost un concert sold-out, acum, într-o perioadă complicată, în care oamenii își drămuiesc fiecare bănuț. Dar orice aș spune eu, nu va fi la fel de elocvent ca show-ul în sine, pe care publicul larg îl poate vedea integral. Pe 31 decembrie, de Revelion, la TVR 2, de la ora 21.00. până după miezul nopții, acolo unde vom face trecerea în noul an împreună!

Ai ceva să îți reproșezi întotdeauna după astfel de spectacole în care îți pui tot sufletul?

Eu sunt un perfecționist și sufăr, la propriu, pentru fiecare lucru care nu iese 100% așa cum îmi propun. Sigur că îmi reproșez multe, nu sunt atât de indulgent cu mine. Poate că uneori duc la extrem totul și exagerez, dar cred eu că asta este cheia evoluției. Mulți ne laudă, dar puțini sunt cei care ne spun cu adevărat cum ne situăm. Mereu îmi reproșez minusurile, greșelile, vorbele pe care le-am spus în plus sau nu le-am spus, gândurile. Oricât ai pregăti un show, există elemente neprevăzute și există emoții și atunci apar și greșelile. Mai ales dacă faci asta, așa cum spuneai și tu și așa cum fac eu, cu tot sufletul, cu toată implicarea! În fiecare reprezentație, mai ales în cele grandioase, îmi pun sufletul pe palme și-l las în mâna publicului!

Cu ce gânduri intră Fuego în noul an

Mama ta vine la spectacolele tale, de obicei?

Foarte rar. De mic copil a fost așa. Îi rugam eu pe ai mei să nu vină pentru că eram emoționat dacă ei erau acolo și pentru că mereu veneau cu criticile și pe vremea aia nu știam să le accept. Apoi sigur că au fost la multe dintre spectacolele mele. Acum mama vine mai rar, pentru că e și emotivă și pentru că ori nu ne brodim, ori e copleșită. A fost recent, acum, în turneul de colinde, la Cluj și mi-a spus un lucru care m-a pus pe gânduri. Mi-a zis așa – „Cipi dragă, e o mare performanță ceea ce reușești tu!

Dacă poți, cu muzica ta, să scoți oamenii din casă și să lase 200 de canale TV și Youtube-ul, plătind bilet pentru asta, înseamnă că ți-ai îndeplinit pe deplin misiunea!”. Nu știu dacă e chiar așa, dar cumva, gândirea ei pragmatică are și un pic de realitate, iar eu sunt onorat de asta pe deplin.

Cum te-a crescut mama ta? Ți-a dat aripi să îți urmezi visul cel mai de preț?

Mama este responsabilă pentru ce sunt azi. S-a luptat ca o leoaică pentru puiul ei și în momentele cheie m-a determinat să merg mai departe, chiar și cu forța, când a fost cazul. Nu a cerut niciodată lauri pentru asta. A înțeles că viața ei este formarea mea și nu a ezitat niciodată în îndeplinirea acestui vis special.

Nu i-a fost simplu în viață

Parcă de fiecare dată mi se pare că nu-i mulțumesc suficient pentru ce sunt azi, pentru ce m-a învățat, pentru tresăririle ei. Mama este omul la care eu revin mereu și care mă înțelege. Mă ascultă și-mi oferă cele mai calde și sincere sfaturi. Nu i-a fost simplu în viață, a renunțat la multe din visele ei, a muncit și mi s-a dedicat în totalitate. Luptând cumva cot la cot cu mine pentru ascensiunea mea din toți acești ani. M-a susținut necondiționat. Mi-a deschis porți, a avut grijă de mine și cred din suflet că i-am împlinit așteptările!

Cine te răsfață cel mai mult în perioada sărbătorilor de iarnă? Mama sau bunica?

Cine sunt femeile din spatele lui Fuego? Artistul le datorează tot ceea ce este acum: „Ambele mă răsfață atunci când merg acasă”Din păcate, de aproape 20 de ani eu sunt mai mult pe drumuri de sărbători. Ambele mă răsfață atunci când merg acasă, după sărbători. Îmi fac toate bunătățile din lume, mă țin ca pe palme și încearcă să-mi facă bucurii mici. Iar eu vreau să mă fericesc cu fiecare clipă petrecută împreună, să povestim și să ne încărcăm cu energie. Oricum ar fi, sunt un răsfățat pentru că le am, pentru că sunt cât de cât sănătoase și pentru că înțeleg viața mea și nu se supără atunci când poate nu le pot fi aproape în momente importante precum sărbătorile de iarnă!

Cât de răbdătoare sunt cu tine femeile din viața ta? De exemplu, cu mama ta, de la ce te-ai certat uneori? Aveți anumite divergențe? Ești un tip dificil?

Mă cert deseori cu mama, din diverse motive, unele mai serioase, altele mai puțin. Ne iubim și asta înseamnă că nu ne menajăm din complezență. Cred că acesta este principiul unei educații sănătoase, pe care am primit-o tot de la ea. Ne certăm de la anumite păreri, de la viziuni diferite și de la încăpățânarea mea sau a ei. Nu știu dacă sunt un om dificil, asta o pot spune doar cei de lângă mine. Dar sunt perfecționist și asta nu cred că e o calitate, pentru că mă enervez de multe ori, trec pe pastile, fac tensiune și mi se suie sângele în cap dacă cei alături de care lucrez nu-s pe aceeași lungime de undă cu mine.

Sunt un om simplu, nu sunt star

Mă aprind repede și-mi trece la fel de repede. Sunt impulsiv și strălucirea pe care mulți o vedeți la mine vine mai degrabă din starea mea de spirit. Sunt cu glumele la mine, când vreau, sunt spontan, sunt serios și cred că lumea are nevoie, ca să se facă bine, de mai multă artă. Am și multe defecte, dar astea vin într-un capitol următor, pentru că totuși, îmi fac singur autoportretul și n-are rost să-mi stric eu firma cu una cu două. Lăsând gluma la o parte, sunt un om simplu, nu sunt star, n-am veleități de vedetă și nu mă comport ca atare. Fie că sunt în cele mai înalte medii, fie că sunt la sat, cu o bătrână pe banca din fața casei, sunt tot eu, iubitor de oameni, gata să-și pună întotdeauna sufletul pe tavă. În spatele strălucirii mele, există sinceritate și libertate. Și astea două mă fac artist!

În curând o să trebuiască să ne abținem de la bucatele tradiționale, cozonaci, sarmale, piftie! La tine cum e? Cum faci față atâtor bunătăți?

Fac față! Încerc să nu fac excese, dar nici nu mă abțin! Consider că mâncarea e o bucurie, nu un calvar. Desigur că trebuie să avem și limite și să mai punem și frână uneori. Dacă îmi impun să nu mănânc, nu mănânc și asta e! Cred că așa ar trebui să fie în cazul tuturor!

Cum erai tu în copilărie? Ai avut lipsuri? Ți-ai dorit vreodată ceva cu ardoare și nu s-a îndeplinit?

Cine sunt femeile din spatele lui Fuego? Artistul le datorează tot ceea ce este acum: „Ambele mă răsfață atunci când merg acasă”Sigur că am avut lipsuri și dorințe neîndeplinite, dar toate astea m-au adus unde sunt azi! Nu privesc trecutul cu nostalgie sau părere de rău, cu toată dragostea și bucuria! Am crescut în spiritul unei sănătoase noțiuni de a fi, de a înțelege ce-i cu mine și de a lupta. Modelele familiei mele au fost pe linia aceasta, a supraviețuirii prin orice mijloace. Stăteam întins cu ochii la cer, pe malul Arieșului, punând zăvor tuturor marilor dorințe, spunându-mi că locul meu e în lumină. Și chiar dacă întunericul mi-a dat târcoale, am reușit mereu să-l fentez, cu o lanternă a bucuriei de-a trăi, într-o frumoasă poveste. Și-am pus bazele unei vieți armonioase, în care valorile esențiale sunt respectul și bunul simț. Eu n-am știut ce e suferința majoră și-am înțeles încă de pe atunci că trebuie să muncesc pentru ce am, pentru ce-mi doresc să fiu.

Când ai ajuns să câștigi bine din muzică, îți mai amintești care a fost prima investiție pe care ai făcut-o?

Am câștigat primii bani când eram încă mic, la Turda și mi-am luat dulciuri din ei. Mai apoi am devenit mai cunoscut și imediat după ce am lansat ”Toată lumea dansează”, au început să vină și primii bani adevărați și multe evenimente și spectacole. Prima investiție cu adevărat importantă a fost o garsonieră în București, pe care am luat-o cu bani cash și pe care am iubit-o mult, pentru că a fost prima mea casă luată din muncă grea. Câștigam foarte puțin și puneam totul deoparte ca să reușesc să mă mut singur, să fiu independent, să nu mai stau în chirie. Mai apoi, lucrurile au evoluat, drumul meu a evoluat și am ajuns să trăiesc din această profesie frumoasă, dar deloc ușoară!

Mergi des la cumpărături? Ești cumpătat?

Sunt un om cumpătat, echilibrat. Așa am fost mereu și nu dezic niciodată de la asta. Dar nu sunt zgârcit și nici nu-mi refuz bucuriile sufletului! Nu merg des la cumpărături, iar adevăratele mele sesiuni de cumpărat sunt în micile vacanțe pe care le fac cu prietenii sau în ieșirile scurte în afara țării. Dar nu arunc niciodată cu banii pe fereastră. Nu fac extravaganțe și încerc să fiu rațional, atunci când vine vorba despre orice investiție fac sau orice cumpăr. Mai uit asta uneori la market, când umplu coșul de cumpărături sau la magazinele de bricolaj, când iau lucruri pentru casă, multe dintre ele nefolositoare sau pe care le am deja.

Cine sunt femeile din spatele lui Fuego?

Cum îți dorești să fie acest Crăciun pentru tine?

Crăciunul va fi pe scenă, cu săli pline și oameni pe care-i fericesc. Pe 24 decembrie cântăm la Târgul de Crăciun din Călărași, pe 25 joc la sală sold-out la Ploiești, pe 26 decembrie la TNB, la București, pe 27 la Constanța, pe 28 la Râmnicu Vâlcea, iar pe 29 la Timișoara! De Crăciun este important să fim sinceri cu noi. Să stăm alături de cei pe care-i iubim, dacă asta simțim.

Să mergem în vacanță, dacă se poate și asta simțim. Să mâncăm, dacă ne vine, să dormim, să muncim, să ne uităm la filme de sezon, cu muzica lui Fuego pe fundal sau pur și simplu să stăm lenevind, cu gândul la bucurii. Nu există o rețetă ideală, iar pandemia m-a învățat că nu prea mai este bine să ne încadrăm viața în convingeri, pentru că la un moment dat ni se va dărâma această construcție din temelii și vom suferi mult mai mult.

De sărbători devenim nostalgici. E ceva ce îți lipsește în această perioadă feerică?

Cine sunt femeile din spatele lui Fuego? Artistul le datorează tot ceea ce este acum: „Ambele mă răsfață atunci când merg acasă”Îmi lipsesc oameni dragi și mă gândesc cu disperare la faptul că fiind cel mai tânăr dintre prietenii mei, îi voi pierde pe rând, pe toți! Oricum, Crăciunul nu este despre cadouri sau despre istorii legate de dorințe, ci mai degrabă despre felul în care ne transformăm noi și ajungem să înțelegem sau nu, că dacă în fiecare zi am fi puțin mai buni și mai darnici, lumea ar fi mai bună, iar oamenii mai fideli! Crăciunul în sine înseamnă a dărui. Multă lume întreabă cum rezonez eu cu aceste timpuri.

Crăciunul e brad, e familie și sunt amintiri

Păi e foarte simplu. Crăciunul e brad, e familie și sunt amintiri, trei coordonate pe care nu le pot elimina din viața mea când vine vorba despre Crăciun. Sigur că sunt ani buni de când nu-l mai petrec acasă, dar încerc să compensez prin a dărui timpul meu de după sărbători, după turneul meu național de colinde din luna decembrie. Crăciunul este în sine un dar pe care l-am primit nu ca să ne amăgim sau să creionăm fantasme, ci doar ca să învățăm, an de an, însemnătatea acestui gest suprem care se numește ”a dărui” și pe care mulți au uitat să-l prețuiască pe deplin.

Știu că gătești! Cu ce preparate îți vei uimi familia de sărbători?

Vei avea timp să stai și în bucătărie sau îți dorești să te odihnești după această perioadă mai obositoare, cu multe evenimente și concerte?

Eu termin evenimentele pe 2 ianuarie. Așadar, anul acesta pică orice încercare de-a mea de a surprinde pe cineva cu talente culinare sau de a bucura familia cu preparatele consacrate, pe care le gătesc și care, de cele mai multe ori, îmi ies foarte gustoase. După sărbători, nu cred că voi intra în bucătărie, ci mai degrabă la o cură drastică, cu puțină mâncare și cu multă relaxare, asta pentru că de o lună, de când colindăm țara, toată lumea ne pune la mese întinse și ne dă să mâncăm și am luat vreo câteva kilograme în plus.

Cât de mult tragi la sală după ce  guști dintr-un cozonac?

Noțiunea de ”sală” nu a intrat niciodată în viața mea, din păcate. Foarte rar, în vacanțe, la hoteluri, mai intru într-o sală și mai fac câteva mișcări la aparate. Sunt om cu mare deficit de timp și destul de comod. Nu fac sport la diete și știu cumva că nu e foarte bine asta, dar nu am nici vreme și nici o dorință foarte mare de a merge și a trage de fiare. Nu, eu îmi reglez greutate din alimentație, din toată mișcarea pe care o fac pe scenă, la concerte, la evenimente. Depun efort pe scenă și se consumă calorii, mai ales că mă mișc, dansez, cânt continuu, nu sunt static, iar asta îmi pune corpul la lucru. Apoi renunț la câteva alimente, am grijă și încerc să revin la o formă acceptabilă!

Unde te prinde Revelionul?

Cântând. Deși în ultimii ani, chiar și înainte de pandemie, am refuzat ofertele de Revelion, pentru că trebuia să mă odihnesc, ori să fiu cu prieteni, anul acesta am zis să le îmbin pe amândouă. Astfel că voi cânta în zona București și la eveniment, în seara respectivă, vor veni mulți apropiați de-ai mei și vom petrece cu toții o seară de neuitat, în care și cântăm și dansăm și povestim. Oricum Revelionul e doar o seară, o trecere. Important este să fim aproape de cei la care ținem, iar eu voi fi și cu publicul pe care-l iubesc și cu prieteni dragi!

Din punct de vedere profesional ce noutăți pregătești pentru cei care te urmăresc și te susțin?

Am o mulțime de planuri pentru anul care vine, o listă întreagă pe care vreau să o pun în aplicare. Mai ales că anul precedent a fost unul benefic. Dar pandemia m-a învățat să nu mai fac mari previziuni. Pentru că în orice moment ele se pot înșela, se pot dărâma, ca un castel de nisip costruit pe o plajă a viselor. Oricum am mai multe piese noi în plan, gata să fie lansate.

Am o serie de spectacole eveniment pe care vreau să le fac prin țară, sub egida folclorului autentic și a denumirii ”Drag de România noastră!” Voi avea turneu de primăvară, voi cânta la Berăria H, într-un super show propriu, am mai multe idei de concerte. Prelucrări artistice și colaborări interesante. Vom continua emisiunea de la TVR 2, vom aduce îmbunătățiri și surprize în 2023. Și multe alte lucruri interesante. Trebuia doar să-mi fie aproape și să urmărească activitatea mea, pe Facebook și Youtube.

Cu ce gânduri intrii în noul an și ce schimbări majore vrei să faci la tine?

Bate la ușă un nou an și nu știu exact cum să-l percep. Problemele lumii sunt mult, dar dacă e să mă uit la mine în spate, îmi dau seama că în 2022 am făcut o mulțime de lucruri. Și parcă nu am obosit. Cred că viața mea nu ar avea sens dacă n-aș fi permanent în foc continuu. Dacă stau mai mult de câteva zile acasă, deja simt că devin inutil. Poate fi ceva absurd pentru unii, dar eu așa sunt construit. Sunt om care urăște termenul de ”vedetă”, dar care e sigur pe el. Cred că anii aceștia care s-au tot pus în numărul din buletin la mine. Nu mi-au adus doar puțină înțelepciune, ci și multă rațiune. Disting binele de rău, fac cele mai bune alegeri pentru mine. Și cariera mea și nu-mi bat joc de munca mea.

Vreau ca începutul acesta de an să-mi aducă liniște și inspirație

Cred că nu mi-aș călca niciodată demnitatea în picioare pentru nimic în lume, indiferent de alegerea pe care ar trebui să o fac. Eu iubesc începuturile și parcă vreau mai mult să nu mai spun. Și anul acesta că nu știu ce adevăruri voi plăti pentru ea la o judecată de apoi. Vreau să mă mândresc că sunt român pe deplin. Fără să-mi fie rușine de anumite părți ale țării mele. Vreau ca începutul acesta de an să-mi aducă liniște și inspirație. Pentru că am în plan numeroase idei pe care vreau să le duc la bun sfârșit. Am concerte mari și proiecte de suflet, care vor impresiona. Eu sunt omul care nu poate fără inovație, fără noutate și fie că le place unora sau nu. Paul Surugiu-Fuego mai are multe de spus. Așa, pe cont propriu, pe puterile sale.

Cum îți dorești să te surprinzi în 2023?

Eu mă surprind mereu. Mă surprinde forța cu care mă regenerez, după orice, durere, efort, zbucium, stres. Vreau ca în 2023 să continuați să ne fiți aproape la TVR 2, în fiecare duminică, de la ora 15.00, la ”Drag de România mea!”. Vreau pentru voi, ca și pentru mine, răbdare, cumpătare, minte din belșug, inspirație, liniște, putere pentru a răzbate. Restul, cele laice, le facem noi, cu sănătatea la purtător. Vreau să vă mulțumesc vouă, celor care-mi citiți editorialele săptămânale. Și rezonați cu arta mea și cu bucățile din sufletul meu sensibil, care e o carte care-și adună filele zilnic. Așadar, dragii mei, la final de an, să tragem linie în suflet și să ne bucurăm de ce avem. De ce putem face și să nu ne dorim altceva decât sănătate și un dram de minte în plus! Nu strică niciodată! La mulți ani, 2023!

Publicat: 20 dec. 2022, 12:28 Autor: Dora Bazavan Vedete
Am terminat Facultatea de Filosofie și Jurnalism din cadrul Universității "Spiru Haret" și mi-am dorit întotdeauna să profesez în acest…...
Pe aceeași temă