EXCLUSIV | Cristian Mărgărit, top 5 alimente sănătoase. Nutriționistul spune ce e indicat să consumi ca să te menții în formă

Publicat: 09 feb. 2023, 10:56 Autor: Grigoriev Gabriela Life

Cristian Mărgărit, top 5 alimente sănătoase! Nutriționistul spune ce e indicat să consumi ca să te menții în formă, și să te simți bine.

Cristian Mărgărit, top 5 alimente sănătoase pentru care ar opta fără doar și poate. Celebrul nutriționist („Umami, al 5-lea gust”, Pro Tv) ne-a dezvăluit cum a ales și facă o carieră în acest domeniu, dar a oferit și câteva ponturi, pentru cititorii CIAO.RO, pentru un stil de viață sănătos.

Top 5 cele mai sănătoase alimente pe care le-ar alege Cristian Mărgărit

Ce înseamnă pentru tine „umami”, acest al 5-lea gust?

Pentru mine „umami” este posibilitatea celor care sunt „la dietă” de a simți plăcere și satisfacție atunci când mănâncă sănătos pentru a slăbi. Astfel, trecerea de la o alimentație cu alimente industriale și junk-food, unde glutamatul se folosește din plin, la una sănătoasă este mult mai ușoară. Am introdus cu mulți ani în urmă, ingredientele care oferă „umami” chiar și în meniurile sportivilor de performanță, nu doar ale oamenilor obișnuiți.

De ce nutriție și fitness? Ce te-a determinat să aprofundezi astfel de cunoștințe și să performezi în acest domeniu?

Am fost un adolescent foarte slab fizic, dar preocupat de a învăța. După ce mi-am atins obiectivele (creștere în înălțime și masă musculară), am rămas cu un bagaj de cunoștințe pe care le-am împărtășit online, începând cu anul 2001, când mi-am propus să fiu un factor major, printre primii chiar, în „revoluția fitness” din România. Alegerea domeniului a fost determinată de zicala „Fă ce îți place și nu vei mai fi nevoit să muncești niciodată”. Am continuat să studiez, atât pe cont propriu, cât și într-un cadru formal, lucru pe care îl fac în fiecare zi.

Cristian Mărgărit: „Trebuie să îți asumi decizia și să accepți că rezultatele depind de cât efort depui în această direcție”

Ce sfat ai avea pentru cei lipsiți de motivație, dar care vor să aibă un stil de viață mai sănătos?

După mai mult de 20 de ani în domeniu, concluzia mea este că după ce a avut loc acel „click” intern, absolut necesar, cea mai bună metodă este să te înconjori de oameni care deja urmează acest stil de viață. Iar de la fiecare să iei și să aplici ce consideri că ți se potrivește. Acum este și mai ușor. Lumea virtuală ne aduce mult mai aproape persoane care au trecut prin experiențe similare.

Apoi, consider că este mai degrabă o problemă de organizare și logistică decât de motivație și voință. Oricum ar fi, trebuie să îți asumi decizia și să accepți că rezultatele depind de cât efort depui în această direcție, ca în orice alt domeniu. Doar că aici „competiția” este cu noi înșine. Ideal este să suprapunem cât mai mult ce trebuie cu ce ne place și cu ce putem concret să facem.

Ne poți face un top 5 al celor mai sănătoase și benefice alimente pe care le putem consuma zilnic?

Nutriția speciei umane include o diversitate extraordinară de alimente, accentuată acum de globalizare și posibilitatea de a avea practic orice aliment oricând. Aceste alimente furnizează, la rândul lor, o diversitate de nutrienți, unii dintre ei esențiali (necesari pentru supraviețuire, dar nu suficienți pentru o sănătate optimă).

Cristian Mărgărit, top alimente: „Dacă aș fi obligat să aleg 5 alimente pentru „a trăi pe o insulă pustie” aș alege…”

Avem preferințe diferite, obiective diferite. Deci, un astfel de top este diferit de la o persoană la alta și de la o zi la alta. Putem porni de la alimentele locale și de sezon (alimentație tradițională) și putem ajunge la super-alimente importate, liofilizate sau în forme ultra-tehnologizate. Dacă aș fi obligat să aleg 5 alimente pentru „a trăi pe o insulă pustie” aș alege o variantă de pește oceanic, ouă, fructe de pădure, semințe de cânepă și pătrunjel. Altfel, este nevoie de mult mai multe alimente pentru a asigura o nutriție optimă.

Momentul adevărului: ce aliment mai puțin sănătos, de tip fast-food, consumi? De asemenea, ne poți spune cât de des poate mânca un om astfel de preparate pentru a nu dăuna organismului și sănătății sale?

Probabil că pizza este „abaterea” mea cea mai gravă, dar acest lucru se întâmplă rar (poate o dată pe lună) și întotdeauna într-un cadru social. Altfel, mai gust diverse dulciuri, dar nu zilnic. Toleranța individuală la astfel de alimente nesănătoase diferă foarte mult de la o persoană la alta. Si ține de nivelul de efort fizic și dietă. Pentru cineva cu adevărat preocupat de o dietă sănătoasă, probabil că o abatere săptămânală poate fi considerată „fără efecte semnificative”.

Cristian Mărgărit: „Nutriția este, până la urmă, o știință aplicată, o vedem în farfurie”

Câteva cuvinte despre ce a însemnat experiența Umami: al 5-lea gust pentru tine.

Pentru mine participarea la emisiune a însemnat bucuria de a putea împărtăși cu telespectatorii cât mai multe din ideile distilate de-a lungul a peste 20 de ani de studiu și experiență, ocazia de a transmite eficient către oameni idei utile, practice, aplicabile imediat, într-un limbaj accesibil publicului larg.

În ultimii ani mi-am îndreptat atenția și către gastronomie. Nutriția este, până la urmă, o știință aplicată, o vedem în farfurie. De asemenea, întâlnirea cu invitații și colegii a fost și un bun prilej de a învăța, de a cerceta mai mult, de a-mi perfecționa metoda și rețetele pe care le recomand în planurile alimentare.

Sursa foto: Pro TV

Publicat: 09 feb. 2023, 10:56 Autor: Grigoriev Gabriela Life
Gabriela Grigoriev este reporter special pe zona de Lifestyle la CIAO.RO, care face parte din Grupul de presa GMN. A…...
Pe aceeași temă