Eurovision 2019. Ucraina s-a retras din concurs. Ce s-a intamplat VIDEO

Publicat: 28 Feb. 2019, 15:12 Vedete

Ucraina s-a retras de la ediția de anul acesta a Eurovision, după ce procesul de selecție națională a fost afectat de tensiuni politice, pe fondul conflictului cu Rusia.

Eurovision 2019. Ucraina s-a retras din concurs. Marți, câștigătoarea selecției naționale organizate în Ucraina pentru ediția de anul acesta a concursului Eurovision, cântăreața Maruv, a anunțat că nu va mai participa la competiția muzicală, acuzând organizatorii de cenzură și spunând că nu vrea să devină „o unealtă politică”.

Însă organizatorul selecției naționale, televiziunea de stat UA:PBC, a decis să renunțe la artistă, pe fondul conflictului cu Rusia. Mai precis, artista în vârstă de 27 de ani, pe numele real Anna Korsun, a primit un termen de 24 de ore pentru a semna un contract prin care era împiedicată temporar să susțină concerte în Rusia.

Eurovision 2019. Ucraina s-a retras din concurs


Pe 23 februarie, cântăreața Maruv a fost aleasă să reprezinte Ucraina la Eurovision 2019, cu piesa „Siren Song”. Cântăreața, care spune că era pregătită să își anuleze un turneu programat în Rusia, a refuzat în cele din urmă să semneze contractul cu televiziunea, vorbind despre „cenzură”.

„Sunt cetățean al Ucrainei, îmi plătesc taxele și iubesc sincer Ucraina”, a scris aceasta într-un mesaj publicat pe contul său de pe rețeaua de socializare online Facebook. „Dar nu sunt pregătită să transform participarea mea în competiție în campanie de promovare pentru politicienii noștri. Sunt muzician și nu un liliac pe scena politică”, a mai scris aceasta.

„Cântărețul care reprezintă Ucraina este și un ambasador cultural al Ucrainei și nu livrează doar muzică, ci prezintă și opinia Ucrainei în lume”, se arata în comunicatul televiziunii UA:PBC. Poziția televiziunii a fost sprijinită și de ministrul ucrainean al Culturii, care a spus că doar „patrioții care își dau seama de responsabilitățile lor” ar trebui să participe la Eurovision 2019.

UA:PBC a transmis că va începe negocierile privind alegerea unui alt reprezentant pentru Eurovision 2019, care, anul acesta, are loc în Israel, în luna mai. Însă cele două trupe situate pe locul al doilea, respectiv al treilea în finala selecției naționale au refuzat să participe la manifestarea muzicală.

  • Ucraina și-a câștigat independența după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Totuși, Rusia este de părere că Ucraina, care are o politică pro-occidentală, este o amenințare la adresa intereselor sale.

În 2014, liderul pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost îndepărtat, după mari proteste față de decizia guvernului de a abandona planurile de a semna un tratat de asociere cu Uniunea Europeană. Ulterior, Rusia a anexat Crimeea, în timp ce separatiștii pro-ruși sprijiniți de Moscova au inițiat o mișcare de insurgență în estul Ucrainei. Peste 10.000 de persoane au fost ucise în urma confruntărilor din estul Ucrainei.

  • Ucraina a găzduit concursul Eurovision în 2017, iar atunci reprezentantul Rusiei nu a avut voie să participe la eveniment.

Sub sloganul „Dare to dream”, Eurovision Song Contest 2019 va avea loc la Tel Aviv, cu semifinalele pe 14 şi 16 mai şi finala pe 18 mai. La ediția cu numărul 64 a competiției muzicale, alături de România s-au mai înscris 41 de țări: Albania, Armenia, Austria, Australia, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Macedonia, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Ucraina şi Marea Britanie.

  • Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de reprezentanta Israelului, Netta, cu piesa „Toy”.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Publicat: 28 Feb. 2019, 15:12 Vedete
Pe aceeași temă