De ce februarie are 28 de zile? Lucruri pe care nu le știai despre ultima lună a iernii

Publicat: 23 feb. 2021, 09:34 Autor: Elena Life
De ce februarie are 28 de zile?  Lucruri pe care nu le știai despre ultima lună a iernii

Februarie este a doua lună a anului în calendarul Gregorian. Este cea mai scurtă lună gregoriană, care are numai 28 sau 29 de zile. Luna are 29 de zile în anii bisecți; în ceilalți ani, luna februarie are 28 de zile.

Însă… de ce are februarie 28 de zile, spre deosebire de celelalte luni din an? Februarie are 28 de zile pentru că a fost adăugată mai târziu la calendar faţă de celelalte luni.

În secolul VIII înaintea erei noastre, romanii foloseau calendarul lui Romulus, care avea 10 luni şi pornea în martie şi se termina în decembrie. Ianuarie şi februarie nu existau, iar romanii, când erau întrebaţi ce lună e, spuneau că nu e niciuna. Anul pe calendarul lui Romulus avea 304 de zile. Iarna practic era o perioadă care nu avea o denumire şi despre care nu se vorbea foarte mult. Pentru cei care lucrau în agricultură, iarna nu le folosea la nimic.

Regele Numa Pompilius a modificat acest calendar în 714 înaintea erei noastre, pentru a-l alinia cu cele 12 cicluri lunare. El a egalizat numărul de zile şi a ajuns la 355 de zile pe an. Lunile aveau 31 de zile sau 29 de zile, iar februarie, fiind adăugată mai târziu în calendar şi fiind considerată ultima lună din an, a rămas cu 28 de zile.

Ce era Mercedonius?

Cu toate acestea, un calendar cu 355 de zile era totuşi eronat. Anotimpurile şi lunile nu se mai aliniau cum trebuie. Ocazional, romanii adăugau o lună suplimentară de 27 de zile, numită Mercedonius. Practic, romanii ştergeau ultimele zile din februarie, care se încheia pe 24 şi introduceau această a 13-a lună.

În anul 45 înaintea erei noastre, Iulis Caesar a cerut experţilor să nu mai calculeze zilele în funcţie de Lună, ci de Soare, aşa cum o făceau egiptenii. Caesar a adăugat 10 zile la calendar şi o zi suplimentară în februarie, o dată la patru ani. De ce are februarie 28 de zile? O dată la patru ani, luna februarie are 29 de zile şi anul are 366 de zile. Acest lucru vine din calculele astronomice, pentru că mişcarea revoluţie în jurul Soarelui durează aproximativ 365 de zile şi 6 ore. O dată la patru ani, cele şase ore se adună şi se adaugă o zi suplimentară la luna februarie. Ziua de 29 februarie a fost introdusă ca parte a reformei iuliene a calendarului.

Curiozități despre luna februarie

Din șunct de vedere astrologic, luna februarie începe cu soarele în constelația Vărsătorului și se sfârșește cu soarele în constelația Pești. Din punct de vedere astronomic, luna februarie începe cu soarele în constelația Capricornului și se sfârșește cu soarele în constelația Vărsătorului.

Numele lunii februarie (latină: Februarius, onis = purificare, curățire) este legat de ritualul curățirii ce se făcea anual la 15 februarie. Această lună era închinată zeului împărăției subpământene Februs, notează Wikipedia.

Grecii numeau luna februarie Anthesterion. În România, luna februarie, popular, se numește Făurar.

Februarie începe cu aceeași zi a săptămânii ca și Martie și Noiembrie într-un an obișnuit și ca August într-un an bisect.

Sărbători și obiceiuri în luna februarie

La 1 februarie se sărbătorește Trif cel Nebun (Trifonul), patronul omizilor, al tuturor insectelor periculoase pentru recolte (lăcuste în special). Ziua lui Trif trebuie ținută ca să nu se înmulțească omizile care distrug livezile. Livezile și grădinile se stropesc cu agheasmă, femeile dau de pomană câte o strachină de mălai sperând că acestea vor mânca mălaiul și vor salva culturile.

La 10 februarie se sărbătorește Sfântul Haralambie, care ținea ciuma legată cu un lanț iar când oamenii își pierdeau credința sau se înmulțeau prea mult, îi dădea drumul pe pământ. Dacă în ziua aceea era vreme urâtă sau ploua, se credea că va ploua încă alte 40 de zile.

Sursa foto: Pixabey

Publicat: 23 feb. 2021, 09:34 Autor: Elena Life
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă