Sărbătoare mare astăzi: Sfintii Mucenici Haralambie și Valentina! Ce să nu faci niciodată!

Publicat: 10 Feb. 2021, 09:49 Life
Sărbătoare mare astăzi: Sfintii Mucenici Haralambie și Valentina! Ce să nu faci niciodată!

Creștinii ortodocși sărbătoresc pe data de 10 februarie Sfinții Mucenici Haralambie și Valentina. Sfântul Mucenic Haralambie este unul dintre sfinții apropiați și de sufletul românilor.

Despre Sfânta Valentina se știe că ar fi fost o fecioară din Cezareea. Acesta, nemaiputând suporta cruzimile guvernatorului păgân față de creștini, a răsturnat altarul dedicat jertfelor. Valentina este un nume augural de origine latină, explicat în mod tradițional prin participiul verbul valere, „a fi puternic, a fi sănătos”.

În popor, Sfântul Haralambie este știut drept ocrotitor împotriva ciumei și a holerei, de aceea ziua lui este ținută cu evlavie în mai multe zone ale țării.

Cine a fost Sfântul Haralambie

Sfântul Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mică, Turcia de astăzi, în vremea împăratului Septimu Sever (193-211), conform scrierilor ortodoxe.

Se spune că atunci când Sfântul Haralambie a împlinit 113 ani a fost supus la diverse chinuri. Sfântul Haralambie nu a lepădat credinţa în Hristos. Tradiția populară spune că, în timpul torturilor, mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfântului şi au rămas acolo până când mucenicul a făcut rugăciune. Când au văzut această minune, cei care îl chinuiau s-au convertit la creştinism.

„Mare este taina aceasta, Doamne, că m-ai învrednicit a vedea înfricoşata Ta slavă. Doamne, de-Ţi place Ţie, mă rog să dai slavă numelui Tău, ca oriunde se vor pune moaştele mele şi se va cinsti pomenirea mea. Să nu fie foamete în locul acela sau aer stricăcios, care să piardă rodurile. Ci să fie mai ales în locurile acelea pace şi sănătate trupească, mântuire sufletească şi îndestulare de grâu şi vin, cum şi înmulţire de dobitoace, pentru trebuinţa oamenilor.

Doamne, Tu ştii că oamenii sunt trup şi sânge, iartă-le lor păcatele şi le dă îmbelşugare din rodurile pământului. Cu îndestulare, pentru osteneala lor, să se sature şi să se îndulcească, preamărindu-Te pe Tine, Dumnezeul lor, Dătătorul tuturor bunătăţilor; iar roua ce se pogoară de la Tine, să le fie tămăduire. O! Doamne Dumnezeul meu, varsă peste tot darul Tău şi îi izbăveşte de boala ciumei”, este rugăciunea rostită de Sfânt.

Citește și: Ce să nu faci niciodată de Sfânta Muceniță Filofteia

Cine a fost Sfânta Muceniță Valentina

„Cinstita Valentina, fecioară fiind și nesuferind să vadă neomenia și cruzimea celor săvârșite, s-a umplut de îndrăzneală și când i s-a poruncit ca să aducă jertfă idolilor, căci acolo lângă scaunul de judecată se găsea un jertfelnic, ea l-a izbit cu picioarele și l-a surpat împreună cu focul ce era pe el”, scrie doxologia.ro despre Sfânta Muceniță Valentina.

Tiranul conducător s-a înfuriat peste măsură și a poruncit ca Sfânta Valentina să fie supusă la chinuri groaznice. El însuși a chinuit-o cumplit. Văzând că Valentina nu moare, a poruncit să fie arsă pe rug.

Ce nu este bine să faci de Haralambie și Valentina

În această zi, oamenii obişnuiesc să ducă la biserică colivă şi colaci, pentru a fi sfinţite de preot înainte de a fi împărțite persoanelor bolnave. Tot în această zi, se fac pomeni pentru cei care au avut o moarte dificilă.

Tradiția populară ne spune că dacă plouă astăzi, fenomenul meoteorologic va dura mult timp.

În unele regiuni ale țării, femeile fac un colăcel, îl rup în patru şi le aruncă spre cele patru puncte cardinale. Acest ritual este realizat pentru a alunga duhurile şi spiritele rele departe de casă.

Totodată, sunt interzise muncile casnice. Femeile nu au voie să spele, să coasă sau să facă curățenie.

 

 

Publicat: 10 Feb. 2021, 09:49 Life
Pe aceeași temă