EXCLUSIV | Dan Negru pune TVR-ul la colț după Eurovision + Când se retrage din televiziune: “Sunt tâlharul de pe cruce, care s-a întors la final!”

Publicat: 20 mai 2023, 15:42 Autor: Dora Bazavan Vedete

S-au întâmplat multe lucruri în utima perioadă, iar Dan Negru este un bun observator și comentator realist. Omul de televiziune punctează fiecare moment în parte și povestește exact ce îl deranjează și ce nu. “Regele Revelioanelor”, așa cum a fost numit, s-ar retrage din televiziune într-un anumit punct! Care ar fi acela, Ciao.ro l-a aflat exclusiv!

Dan, ai fost pornit pe Eurovision! Ce te-a supărat sau ce nu-ți place? Ai zis că au “țopăit în engleză, îmbrăcăți fistichiu”! Ai criticat dur TVR-ul și prestația lui Theodor Andrei! Cum e? Ce ți-ar fi plăcut să vezi anul acesta la Eurovision?

Am prezentat vreo două ediții de preselecții Eurovision în golden age TVR așa că uneori mă mai uit la concurs. Mi-a plăcut atitudinea Moldovei. Anul trecut au avut curajul unei melodii unioniste cu mesaj politic. Noi am țopăit în spaniolă. Anul ăsta au cântat în limba română. Noi iar am lălăit în engleză. Am pierdut un tren. Moldova ni l-a trimis. Puștiul care ne-a reprezentat n-are nicio vină. TVR l-a expus unui bullying și apoi îl lasă din mâini. Copilul a fost expus unui hate uriaș și unui bullying din cauza unor maturi iresponsabili.

Dan Negru pune TVR-ul la colț după Eurovision

Crezi că am rămas în urmă mult cu astfel de producții? Ce ai vrea să schimbi, cum și de ce?

Nu am rămas în urmă, doar că uneori vrem să o luăm prea repede înainte. Vrem să fim avangardișți și devenim ridicoli și penibili.

Ai mai spus despre TVR, spre sfârșitul lui aprilie, că “trece la programe cu chiloți și bulendre”! Te-au supărat rău! Crezi că e o decizie greșită să difuzeze Big Brother? Ce ai vrea să vezi la postul public de televiziune?

Posturile publice europene au programe care la noi sunt în exclusivitate la televiziunile comerciale. “Vocea României”, “Românii au talent”, “Jocul Cuvintelor” trebuiau să fie la postul public de TV. Adrian Păunescu mi-a spus cândva o vorbă frumoasă: degeaba ai emițător dacă n-ai receptor. Asta e TVR azi. Emite și nimeni nu mai aude.

Cred că ești singura vedetă de la noi care promovează istoria și locurile frumoase din România! Ți-ai părăsi vreodată țar
a și te-ai muta undeva departe pentru educația copiilor tăi?

Nu-mi îndrum copiii să plece în altă țară dar nu știu ce va fi când ei vor crește. Eu m-am simțit bine cu ai mei și am văzut multe locuri din planeta asta, dar tot cu ai mei m-am simțit cel mai bine. Cunosc bine diaspora românească pentru că prezint evenimente de mulți ani în Londra, Madrid, Roma sau New York, dar știu de la ei că acasă e ca niciunde.

Când se retrage din televiziune

Ai putea să te rupi de televiziune, care îți e atât de dragă, la un moment dat?

Dumnezeu a fost bun cu mine în anii ăștia în televiziune. Am colegi care au avut succes cu o singură emisiune sau la o singură televiziune. Eu am avut șansa mai multor succese, de la blonde la copiii, de la farse la revelioane, de la “Jocul cuvintelor”, la “Ciao, Darwin” cu mama natură. Cândva, Valeriu Lazarov m-a sfătuit să demostrez că pot să am succes cu mai mult de o singură emisiune în televiziune spunându-mi că în Spania sau în Italia ești considerat „om de televiziune” abia după al treilea format cu succes de audiențe. Eu am avut norocul atâtor hituri doar pentru că am avut tăria să refuz formatele în care n-am crezut. Când nu o să mă mai regăsesc în niciun format TV, plec.

“Să-i învățăm pe copii educația vacanțelor! Ne lipsește educația bucuriei!” – sunt vorbele tale! Cum putem face asta? Cum eviți tu să devii un turist supărat pe avioane, cazări și hoteluri? Ce alegi în acest sens pentru familia ta? Cum îi faci fericiți în vacanțe și cât de corect și bine alegi de fiecare dată?

Vin vacanțele și televiziunile vor avea din nou știri despre turiști nemulțumiți. Nemulțumirea ne trage înapoi și asta încerc să-mi învăț copii. Ca să fi fericit e de ajuns să te uiți în jos și nu în sus. Când ajung prin India sau Singapore mă gândesc la oamenii care n-au apucat să vadă Marea Neagră sau Delta Dunării și îi Mulțumesc lui Dumnezeu pentru ce mi-a dat.

Ce te nemulțumește acum în televiziune?

Discriminarea pe bază de vârstă. Eu sau Esca suntem niște excepții ale unei reguli nescrise care spune că după 30 de ani ești bătrân asta pentru că televiziunile din România sunt prea multe și nu și-ar permite angajați cu experiență care au alte standarde finaciare. Dar, există discriminare de vârstă la noi, uitați-vă pe ecranele TV din România și pe cele din Italia, Anglia, America..

“Sunt tâlharul de pe cruce, care s-a întors la final!”

Ce părere ai despre Dan Diaconescu, un om de televiziune bun, acuzat de sex cu minore? Ai făcut o postare la un moment dat! “A semănat vânt și a cules furtună”! Crezi că furtuna se oprește aici pentru el?

Nu cunosc speța lui Diaconescu. Știu doar că acum vreo 20 de ani mi-a spus că vrea să otevizeze România. Am zâmbit neîncrezător. Uitați-vă azi la televizior. A reușit.

Ce nu ai vrea să mai vezi vreodată la televizor și ce programe ai scoate din grilă?

Publicul trebuie educat și nu telecomanda interzisă. O spun eu, cel care a făcut emisiuni cu Mama natură dar omul are dreptul să evolueze. Telecomanda e aceeași, noi putem să evoluăm. Sunt tâlharul de pe cruce, care s-a întors la final. Mă bucur că “Jocul Cuvintelor”, un concurs despre creiere, are un succes atât de mare la public. Deci, se poate.

Ai avut recent un eveniment la Timișoara cu Dumitru Prunariu! Ți-ar fi plăcut să experimentezi zborul în spațiu? Te-ai fi temut să faci asta?

Sunt fricos. Dar mă bucur că am reușit să-l duc pe Prunariu la Timișoara exact în săptămâna în care se aniversează 42 de ani de la zborul lui în spațiu. Timișoara e orașul premierelor și, chiar dacă azi e un oraș oropsit în comparație cu Cluj, Iași sau București, eu cred în forța lui de revenire.

Dan, aș vrea să ne spui care e cel mai deștept lucru care s-a întâmplat de când faci tu televiziune!

Apariția internetului.

Cum vede Dan Negru viața la 52 de ani?

Cum vede Dan Negru viața la 52 de ani? Putem spune că ești legendar și longeviv pentru că te-ai menținut cel mai bine în TV, dintre toți colegii tăi! Ce ai vrea să lași în urma ta și să nu se uite niciodată?

Tot ce fac eu va fi uitat, nimic n-o să mai rămână. Doar amintirile copiilor mei, Dara și Bogdan vor supraviețui împreuna cu ei. În rest, nimic.

Ai regretat vreodată vreo alegere pe care ai făcut-o în această viață?

Mi le-am asumat și asta nu implică și regrete.

Care a fost cea mai bună alegere pe care ai făcut-o în afaceri, datorită căreia dormi liniștit când pui capul pe pernă?

E mult spus că am afaceri, am doar niște plase de siguranță care mi-au dat o mare relaxare în alegerea formatelor pe care urma să le prezint. Nu am fost presat de credite sau datorii și astfel n-am fost obligat să prezint orice show TV. Investițiile mele cu banii câștigați în TV mi-au dat relaxare să fac televiziune așa cum am vrut eu și nu cum mi-ar fi dictat alții.

Ai fost la Ierusalim și ai luat lumină sfântă direct de acolo! Ce ai simțit în acele momente? Ai transmis multă emoție cu postările tale de acolo! I-ai avut în preajma și pe ai tăi, pe copii?

E fascinat Ierusalimul de Paște.
Am văzut Lumina la Ierusalim!
Mă întreabă mulți cum am văzut miracolul luminii din Ierusalim.
Prea mulți caută miracole în credință!
Credința nu e despre miracole!
Dumnezeu nu e magicianul David Copperfield! Ce credința ar fi aia în care Dumnezeu care și-ar manifesta puterea?
Puterea produce supunere!
Dacă Dumnezeu și-ar manifestă puterea prin miracole, iubirea ar dispărea!
Dumnezeu ar putea să aprindă o lumânare, un bec, să vindece orașe întregi, să facă minuni copleșitoare forțându-ne să credem în el. Eu nu m-aș regăsi într-un astfel de Dumnezeu!
Îmi place refuzul Lui de a face minuni, de a ne copleși cu dovezi!
Despre asta e Lumina pe care am văzut-o.

Publicat: 20 mai 2023, 15:42 Autor: Dora Bazavan Vedete
Am terminat Facultatea de Filosofie și Jurnalism din cadrul Universității "Spiru Haret" și mi-am dorit întotdeauna să profesez în acest…...
Pe aceeași temă
×