EXCLUSIV | Dan Negru nu renunță la Revelion definitiv + Ce salariu avea în Antenă: „Eram plătit regește chiar dacă nu aveam emisiune”

Publicat: 19 dec. 2022, 18:55 Autor: Dora Bazavan Vedete

Dan Negru nu renunță la Revelion definitiv. Dan Negru vrea liniște atât de Crăciun cât și de Revelion! Vedeta Kanal D a povestit pentru Ciao.ro cât de bogat se simte și care este motivul. Dar și cum se gândește să reinventeze Revelionul care l-a consacrat drept “Regele audiențele” în noaptea dintre ani, de 25 de ani încoace. Dan Negru e un profesionist care știe cum să-și ducă în topuri toate emisiunile pe care le-a prezentat, e lider de audiență la Kanal D. Și se vede încă mult timp lucrând în televiziune. Deocamdată își dorește doar un lucru: să petreacă cât mai mult timp cu familia sa pentru că asta îl face cel mai fericit!

Dan, ce ne facem noi fără tine în seara de Revelion? Este singurul an în care după atâta timp nu te vom vedea la TV! De ce ai ales să nu filmezi Revelionul care bătea recorduri de audiență anul acesta?

Ca să te reinventezi uneori e nevoie să-ți tragi sufletul și știu bine asta pentru că am experimentat-o. Am plecat din Antenă refuzând să mai fac showul cu blonde, de exemplu. Sau alte showuri de tipul celor pe care le făceam acum 10-15 ani și am reinventat la Kanal show-urile smart, de cultură generală. Audiențele mari au fost publicate mereu în presă și am reușit să demonstrăm că publicul TV a evoluat, nu mai e cel de acum 10/20 de ani. Așa va fi și cu Revelionul, va trebui să reinventăm programul ăsta dacă vrem ca el să mai existe în România. De asta am luat pauză, ca să-l pot reinventa așa cum am reinventat concursurile de cultură generală arătând că ele pot fi și lider de audiență pe o piața TV unde se credea că publicul vrea doar mizerii. Vom reinventa Revelionul, de asta aveam nevoie de pauză.

Dan Negru nu renunță la Revelion definitiv

Cum o să fie trecerea în noul an pentru tine?

L-am întrebat pe bunul meu prieten Răzvan Pascu care e expert în tot ce înseamnă turism care e locul de pe planetă unde nu se ține Revelion și mi-a răspuns: India. Ei nu serbează Revelionul clasic, cum o facem noi. M-aș bucura să pot să ajung anul ăsta departe de ideea clasică de revelion, prima dată după un sfert de secol.

Dacă te uiți la TV, între ce posturi o să zapezi ca să îți faci o părere asupra programelor TV de Revelion?

O spun de mulți ani că cel mai bine e să-ți petreci Revelionul departe de ecrane. Sunt atât de puține Revelioanele din viața unui om încât e păcat să le irosim pe ecrane, oricare ar fi ele, TV, telefoane, oricare. Să stăm departe de ecrane și aproape de familie, prieteni. O spun de mulți ani, nu e prima dată când spun asta.

Nu ai totuși niciun sentiment de părere de rău că nu vei intra în casele telespectatorilor de Revelionul acesta?

Dacă am reușit să reinventez showurile smart, cele bazate pe cultură generală. Și să le poziționăm ca lider de audiență sunt sigur că vom știi să facem asta și cu Revelioanele care aveau nevoie de o reinventare. Știu, eu am inventat genul ăsta de program de Revelion încă de acum 25 de ani dar cred că e de ajuns. E vremea să le reinventăm! Puțină răbdare!

Dan, cât de cuminte ai fost tu anul acesta? Ai ales bine?

Profesional, mai bine de atât nu puteam alege. Eram plătit regește la Antenă, aveam un onorariu uriaș indiferent dacă aveam sau nu emisiune dar simțeam că televiziunea poate să fie reinventată, că pot să fac mai mult decât atât și Kanalul mi-a oferit oportunitatea asta. Degeaba existau programe de cultură generală la TV dacă ele nu aveau audiență, dacă ele nu se vedeau. Domnul Adrian Păunescu mi-a spus cândva că degeaba ai emițător dacă nu ai receptor. Kanal mi-a dat șansa de a face showuri smart pe audiențe uriașe și Jocul Cuvintelor a fost o lecție bună pentru întreaga piață media anul asta. Mă bucur că după ce am inventat Revelioane, copii la Tv, blonde sau farse am reinventat împreuna cu colegii mei showurile smart, arătând că există și un astfel de public.

Vine Moșul bogat în familia lui Dan Negru?

Ești bogat atunci când la masa de Crăciun sunt toți ai tăi. Asta îmi doresc, să fie toți ai mei la masa de Crăciun. .

Care au fost dorințele copiilor? Ce și-au dorit Dara și Bogdan anul acesta? 

Nu au avut niciodată pretenții mari, ne bucurăm unii de alți. Adevărata fericire costă puțin, atunci când costă mult nu e de soi bun. Încercăm să căutam adevărata fericire și nu e deloc greu de găsit.

Cât de mult i-ai responsabilizat și învățat puterea banilor?

Încerc să-i învaț pe copiii mei că ești bogat atunci când îți dorești puțin. Smerenia e cea care aduce fericire pentru că atunci când ești smerit nu ai unde să mai cazi. E singura lecție care contează.

Ce îți dorești tu pentru tine în 2023 și cu ce gânduri intrii în noul an?

Pe ai mei în preajmă, e cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla. Atunci încă le ai pe toate.

De ce a plecat din Antenă

Ce crezi că ne va aștepta în 2023, din toate punctele de vedere, media, economic, politic?

Cred că trăim în haos tocmai pentru că toți se pricep la toate. Chiar și mie mi-au propus de nenumărate ori să candidez în diferențe funcții deși nu mă pricep deloc. Așa că pot să-mi dau cu părere doar despre lumea media care cred că va evolua. Televiziunea își va găsi și ea drumul în bătălia cu online, sigur că va pierde elan de la an la an dar va rămâne o platformă importantă. Oamenii vor avea mereu nevoie de informații și divertisment indiferent de ecranele pe care se vor difuza ele.

Tu unde te vei poziționa ca om de televiziune în 2023?

Am descoperit că există și public numeros de programe curate, smart. Nu mă dezic nicio clipă de blonde sau de celelate programe de divertisment pe care le-am făcut, a fost vremea lor atunci dar cred că publicul a evoluat. Când am plecat de la Antenă spre Kanal ca să fac programe de cultură generală nimeni nu-mi dădea nicio șansă. Un show despre limba romană cu litere, se mirau toți. Rămâi la Antene, câștigi mult orice ai face, mă sfătuiau toți. Când simți că ruginești, pleacă! E sfatul pe care-l dau tuturor, indiferent de poziția socială sau de vârstă. Sper să fiu un model pentru asta.

Care e cel mai înțelept lucru pe care ți-ai propus să îl faci în noul an care vine?

Să stau mai mult cu ai mei. Mama e bătrână și copiii cresc, se vor duce la facultăți, vor vrea să fie singuri și nu știu cât o să-i mai am în casă și pe unii și pe alții. Așa că vreau să mă bucur de ei în anii care vin.

Obișnuiești să mergi la căldură în vacanță! Ce destinație ai ales pentru acest sfârșit de an pentru ține și familia ta?

Cunosc mai bine România decât mulți alții, știu fiecare cotlon de țară așa că oriunde aș ajunge în lume, în fiecare vacanță stau și pe acasă o vreme. Prind puteri mai multe acasă decât oriunde în lume.

Cât de drag îți este “mai tânărul tău prieten” Florin Piersic? L-ai ajutat să scrie cartea pe care tocmai a lansat-o? Ți-a cerut sfaturi în acest sens?

Vorbesc despre cartea asta de vreo trei ani cu Florin și mă bucur că a avut curajul să o lanseze la aceeași editură unde am lansat și eu anul ăsta o carte. M-a onorat că mi-a cerut să-i scriu prefața așa cum am fost onorat că Florin a acceptat să-mi scrie prefața cărții mele. Puține lucruri mă onorează mai mult decât prietenia lui și mă bucură mult că și copiii mei îl cunosc și se simt bine în preajma lui…

Dan Negru nu renunță la Revelion definitiv: „Eram plătit regește, aveam un onorariu uriaș, dar…”

Te mai prind în televiziune următorii 5 ani?

Sunt sigur că da pentru că un bussines profesionist apelează la profesioniști cu experiență. Când nu-i mai regăsești înseamnă că acel business a devenit o fabrică de spălat bani sau orice altceva.

Câți dintre colegii tăi de breaslă preconizezi că se vor mai menține în tendințe și vor face față provocărilor în următoarea perioadă?

În meseria asta provocările te țin în viață și te întineresc. Provocarea e drumul către succes, nu poți să simți gustul victoriei dacă nu accepți provocarea.

Fără de ce nu ar putea trăi Dan Negru?

Fără credință.

Te supără ceva anume din copilăria ta atunci când te uiți în urmă? Ai avut și neajunsuri la un moment dat?

Sunt adeseori chemat să susțin conferințe și mi se sugerează să găsesc neajunsuri din copilăria mea pe idee că mi-a fost greu și totuși am reușit. Nu am astfel de neajunsuri. Am fost cel mai răsfățat copil, am fost singur la părinți, în casă am crescut și cu bunicii mei deci era răsfățul suprem. Am avut cea mai fericită copilărie în care ai mei mi-au dat de toate. Nu mă încadrez în tiparul copilului abuzat în copilărie și cu succes în maturitate.

Ce pregătește soția ta, Codruța, de Crăciun, și se epuizează repede de pe masă? Ești pofticios din fire!

Sunt foarte pofticios și soția mea e din Ineu, la granița Ardealului cu Banatul așa că e o bună gospodină. Cozonacii dispar repede.

Ai avut vreodată grija kilogramelor în plus?

Mănânc mult, sunt pofticios dar nu am avut problema kilogramelor probabil și din cauza  metabolismului și a faptului că sunt un om extrem de activ. Nu am ținut niciodată vreo dietă și nici nu m-am abținut de la mâncare. Am șansa unui metabolism bun.

Ai investit în criptomonede? Dacă nu, o vei face? Acesta este viitorul, criptomonedele și apartamentele care se vând pe bandă rulantă în Dubai?

Nu, nu cred că ăsta e viitorul. Astea sunt niște oportunități de moment. Crypto vor cădea și mai mult o dată cu reglementările europene care urmează și în Dubai totul e nesigur pentru că acolo fierul nu ruginește niciodată și oricând poate să izbucnească un conflict. Cred că în investiții clasice, de durată, pas cu pas. Prefer să merg pe scări și nu cu liftul.

Ți-ar fi teamă de o mutare profesională la ProTV? Cât de tentantă ar fi pentru tine această televiziune?

Mi-e teamă de multinaționale și ProTV e exemplul clar de multinațională media. TVR, Antena sau Kanal, cele la care am lucrat până acum, sunt mai family, mai „omenoase” decât o multinațională corporatistă precum Pro. Cred că asta m-a speriat mereu. Antena a pierdut războiul cu Pro tocmai pentru că și-a dorit să-i copieze cu orice preț, să devină o multinațională și cu penele altuia te poți împodobi dar nu poți zbura zicea Blaga. Nu sunt fanul multinaționalelor, a corporatiștilor, recunosc.

Publicat: 19 dec. 2022, 18:55 Autor: Dora Bazavan Vedete
Am terminat Facultatea de Filosofie și Jurnalism din cadrul Universității "Spiru Haret" și mi-am dorit întotdeauna să profesez în acest…...
Pe aceeași temă