Cum se tratează herpesul?

Publicat: 08 iul. 2022, 14:40 Autor: Maria Apostol General
Cum se tratează herpesul?

Ce e herpesul?

Herpex Simplex (HSV) reprezintă o erupție eritemoasă asociată cu vezicule, grupată în buchet, care poate apărea  pe buze, gingii, limbă, cerul gurii și interiorul obrajilor și, uneori, pe gât și pe față.

Dacă ai avut vreodată herpes, este ușor să recunoști manifestările acestuia. Debutează cu furnicături, apoi colțul gurii sau marginea buzei încep să ardă, după care apare o erupție de vezicule mici, transparente. Cel mai frecvent se întâlnește herpesul la buză. În câteva zile are loc spargerea veziculelor, golirea de lichid și în locul lor apar cruste, care, ulterior, cad. În urma lor poate rămâne o mică pată roșie, care se vindecă în cel mult 10 zile. Timp de două săptămâni cât țin simptomele, mai pot să apară: febră, oboseală, durere în gât, somnolență, nervozitatea, scăderea poftei de mâncare.

Infecția este cauzată de virusul herpesului, acesta fiind de două tipuri: HSV 1 este cauza principală a infecțiilor faciale, în timp ce HSV 2 este cauza infecțiilor genitale și perigenitale. Se întâlnește destul de des ca o persoană să fie infectată cu virusul HSV, fără a prezenta simptome.

Contactul apropiat cu persoanele infectate (cel mai adesea prin salivă și secreții genitale) poate duce la transmiterea virusului. Virusul pătrunde în mucoase (orale, oculare şi genitale) şi se replică local. Majoritatea populației are anticorpi împotriva virusului herpetic, ceea ce indică o expunere foarte frecventă la acest virus. De asemenea mamele cu leziuni veziculoeritematoase în cursul travaliului pot transmite infecția non-născutului.

Virusul se poate transmite prin folosirea unor obiecte contaminate, de exemplu pahare insuficient spălate, sau prin contact direct. De aceea este interzisă folosirea în comun a unor articole cum ar fi prosoape,pahare, sticle, produse cosmetice pentru buze (rujuri, balsamuri  de buze, rujuri,etc), aparate de ras.

De ce apare herpesul?

Declanșarea virusului poate să survină pe un fond de stres, oboseală, o stare generală de rău, expunere de lungă durata la vânt sau soare, sistem imunitar slăbit, schimbări hormonale sau traumatisme. Afecțiunea poate reapărea ori de câte ori sistemul imunitar este slăbit, ceea ce face ca apariția acestuia să fie dificil de anticipat.

Tratament herpes

Întrucât infecția cu virusul herpes simplex se vindecă fară tratament în câteva zile sau săptămâni, de cele mai multe ori, persoanele afectate nu se prezintă la medic și recurg la diverse creme antivirale.

Făcând parte din grupul de afecțiuni dermatologice, există și situații în care erupția se poate extinde sau recidiva foarte frecvent (ex.în fiecare lună), acestea determinând pacientul să solicite un consult dermatologic. 

Tratamentul medical pentru herpesul bucal include administrarea de medicamente antivirale, antiinflamatoare si antifebrile. Se va utilize ibuprofen sau acetaminophen pentru a diminua febra și combate inflamația. Este recomandat să se consume multe lichide pentru a preveni deshidratarea.

Dintre cremele și unguente care se aplica local, cel mai răspândit antiviral este aciclovir. De asemenea se poate utilize valaciclovir, famciclovir.

Aceste medicamente au funcția de a opri replicarea virală, însă nu pot elimina virusul HSV din organism și nici nu pot preveni eventualele recidive. Pentru infecții severe puteți administra și antivirale orale.

Pot fi recomandate  și tratamente  antivirale în afara episoadelor acute de herpes, care reduc recurența pentru o perioada mai lungă de timp.

Nu există încă un vaccin, deși oamenii de stiință lucrează la producerea lui; el este necesar  având în vedere că o persoana din trei prezintă infecția cu virus herpes simplex în organism.

Publicat: 08 iul. 2022, 14:40 Autor: Maria Apostol General
Pe aceeași temă