Cum se scrie un acatist. Cum este corect sa procedezi

Publicat: 11 nov. 2018, 18:51 Autor: Simona Life

Pare greu de crezut, dar pentru multi oameni termenul de acatist da batai de cap sau se confunda cu altceva.

Cum se scrie un acatist. Pentru ca multi credinciosi nu inteleg intotdeauna la ce se refera acest termen, venim cu explicatii amanuntite. De multe ori, Acatistul este confundat cu unele pomelnice cu cereri speciale.

Prin cuvantul Acatist se îintelege in primul rand slujba liturgica alcatuita de Biserica intru cinstirea unui sfant, aducandu-i acestuia lauda pentru viata sa minunata si pentru minunile pe care le lucreaza in viata credinciosilor.

Slujba Acatistului unui sfant se citeste de regula in ziua praznuirii sale, fie dimineata, înaintea savarsirii Sfintei Liturghii, fie seara, dupa slujba Vecerniei, conform ortodoxia.me.

Cum se scrie un acatist

Inafara de acestea, mai sunt si Acatiste inchinate Maicii Domnului si Mantuitorului.

Prin cuvantul acatist intelegem a sta in picioare, in special in timpul slujbei Acatistului sau chiar in genunchi, aratand evlavie, rugaciune si dragoste fata de sfantul praznuit.

Multi credinciosi sunt confuzi si considera ca Acatistele sunt cele pe care le trmit la Sfantul Altar, pentru a fi citite dupa Slujba Acatistului. In acestea credinciosii scriu numele lor si problemele cu care se lupta.

Acatistul se citeste de preot

In plus, acestia doresc ca acestea sa fie rostite cu voce tare de preot, si nu de putine ori sunt scrise in formule total nepotrivite, ceea ce este o exagerare.

In situatia in care sunt totusi nevoi speciale pentru credinciosi, acestia le pot mentiona in pomelnicul personal trimis la Sfantul Altar, care ulteior vor fi citite de preot, insa nu in fata credinciosilor.

Prin urmare, Acatistul este o slujba speciala de lauda, pentru cinstirea Maicii Domnului, Mantuitorului Hristor sau a sfintilor.

Publicat: 11 nov. 2018, 18:51 Autor: Simona Life
Pe aceeași temă