Elevii ii ameninta pe profesori cu moartea si de multe ori parintii lor ii rapesc daca copii le cer asta.
Cum se formeaza in Mexic urmatoarele generatii de traficanti de droguri? In Mexic fenomenul traficului de droguri a ajuns la cote alarmante iar cei implicati isi invata si copiii sa faca acelasi lucru ca si ei.
Intr-un film documentar intitulat „Cum este sa cresti intr-o zona plina de traficanti” producatorii au intervievat mai multi copii si profesori din zonele puternic afectate de traficul de droguri si raspunsurile lor au socat pe toata lumea. Everardo Gonzalez este regizorul mexican care a realizat aceasta documentar despre viata urmatorei generatii de narco-traficanti.
New York Times a preluat o parte din documentar si deja mai bine de 1 milion de oameni l-au urmarit pe Youtube. Partea care a devenit accesibila publicului larg este una in care o profesoara vorbeste despre elevii ei care nu au mai mult de 7-8 ani si toti isi doresc sa devina traficanti de droguri.
Profesorii se tem sa-i certe sau sa-i critice pe copii ai caror parinti sunt cunoscuti ca fiind traficanti de droguri pentru ca au fost cazuri in care profesorii au fost rapiti si ucisi dupa astfel de incidente. Ceea ce este cu adevarat socant este nivelul pana la care a ajuns sa fie raspandita cultura drogurilor.
„Copii de 7-8 ani imi spun ca atunci cand vor creste vor sa ajunga traficanti pentru ca vad asta in familiile lor. Toti au un frate, un tata sau un unchi care se ocupa sau s-a ocupat cu drogurile si isi dau seama ca asta este job-ul lor si vad ca traiesc bine din asta asa ca de ce nu s-ar gandi si ei sa faca acelasi lucru. Chiar daca le zic ca nu este bine si ca drogurile nu sunt un domeniu in care un copil sa-si doreasca sa-si faca un viitor, multi dintre ei se inchid in ei si nu mai vorbesc deloc cu mine”, a povestit una dintre profesoarele care lucreaza zilnic cu acesti elevi.
Pe tot parcursul documentarului elevii si profesorii au purtat masti identice pentru a le proteja identitatea si a nu afla traficantii cine dintre ei a vorbit cu producatorii documentarului. Episoadele de violenta sunt atat de puternice si atat de des intalnite incat profesorii s-au obisnuit cu ele:
„Un copil de 5 ani avea un bat ascutit si l-a infipt in burta unui coleg. Cand am sarit sa-i iau batul si i l-am aruncat a reactionat foarte urat. Se lupta cu mine, era extrem de nervos. L-am intrebat de ce a facut asta si mi-a raspuns pentru ca asa a vrut. Cand am continuat cu intrebarile a inceput sa ma ameninte desi avea doar 5 ani. Mi-a spus ca tatalui va veni dupa ore sa ma omoare si ca are un AK-47 acasa.”
Intre 2006 si 2015 mai mult de 11.000 de copii si adolescenti din Mexic au murit in incidente violente legate de crima organizata si traficul de droguri. Majoritatea cartelurilor isi fac adevarate armate din copii si adolescenti, profitand de naivitatea lor si de dorinta lor de a fi „cool” si de a avea bani si masini.