Cum să prepari cea mai delicioasă piftie pentru Crăciun. Rețeta secretă a marilor chefi

Publicat: 05 dec. 2019, 10:18 Autor: Elena Retete & Diete
Cum să prepari cea mai delicioasă piftie pentru Crăciun. Rețeta secretă a marilor chefi

Piftia de porc, de curcan sau de pui este nelipsită de pe masa românilor în zilele de sărbătoare, mai ales de sărbătorile de iarnă. Iată modalitatea prin care vei prepara piftia ca un adevărat chef  iar familia te va adora pentru gustul fabulos cu care se va delecta.

Piftie din picioare de porc

Pentru 6 farfurii de răcituri se folosesc 900 g picioare, 100 g şoric şi 1 l apă. Picioarele se curăţă bine şi se ţin în saramură slabă timp de 3 zile. După ce se scot din saramură, picioarele se spală cu apă călduţă şi se pun la fiert împreună cu şoricul, cu 0,5 g piper, 1 g enibahar şi 1,5 g sare. Condimentele le punem la fiert într-un săculeţ de pânză sau tifon. Fiertul durează cam 2-3 ore. În prima oră se fierbe în clocot, apoi la foc încet, cam la 80-90°C. Se scoate carnea pe farfurii, împreună cu şoricul. În zeamă se pun 3 g usturoi pisat, apoi după ce s-a aşezat se strecoară în farfurii. Oasele mai mari este bine să le scoatem în prealabil. Farfuriile le aşezăm la rece până se încheagă răcitura.

Piftie de câmpie

Secretul acestor răcituri constă în felul de fierbere şi în calitatea de carne folosită. Se scot părţile grase de la capul pârlită, se freacă bine şoricul. Se iau două picioare despicate, 500 g şoric curat, şi – dacă este posibil şi un ciolan. Toate acestea se fierb într-o cantitate de două – ori mai mare de apă decât greutatea lor. O ceapă, 5-6 căţei de usturoi şi 10 g de piper se pun într-un săculeţ de tifon şi se adaugă astfel la fiert, împreună cu sarea.

După ce au dat în clocot timp de 2-3 minute, se pun la foc încet (80-85°C), scoţându-se spuma de câte ori este nevoie. Când carnea se desprinde de pe oase, se scoate şi se aşază pe farfurii, împreună cu puţin usturoi pisat. Zeama se strecoară prin tifon într-un vas, i se adaugă câte 10 g boia de bună calitate la fiecare kg de zeamă şi se reîncalzeşte fără să clocotească. Apoi se amestecă bine şi se toarnă în farfurii, peste bucăţile de carne. Se încheagă la rece.

Piftie de curcan

Ingrediente:

2 bucăți aripi de curcan

4 gâturi de curcan

1,2 cepe

1 rădăcină de țelină mică

3,4 morcovi

3,4 foi de dafin

1 lingură de piper boabe

5,6 căței de usturoi (după gust)

2 plicuri praf de gelatină (20 g)

sare după gust

Mod de preparare:

Se spală bine aripile și gâturile de curcan, apoi se pun la fiert în doi litri de apă. După ce bucățile de carne de curcan încep să fiarbă se ia spuma. Este foarte important ca piftia să aibă o zeama cât mai limpede. Se adaugă în oală legumele, piperul, foile de dafin și o linguriță de sare. După ce legumele au fiert se scot din oală. La fel se procedează și cu carnea după ce a fiert si s-a desfăcut de pe os. Se ia oala de pe foc. Se pisează și se adaugă usturoiul în zeama în care au fiert aripile și gâturile de curcan.  Se gustă zeama și după ce ați constatat că este suficient de sărată se strecoasă. Se taie carnea în bucățele. Se adauga gelatină și se pune la loc rece.

 

Publicat: 05 dec. 2019, 10:18 Autor: Elena Retete & Diete
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă