Cum arată avionul pe care l-a folosit Nicolae Ceaușescu. Oricine poate să îl cumpere!

Publicat: 27 mai 2021, 11:21 Autor: Elena Life

Rombac „Super One-Eleven”, avionul cu care a călătorit Nicolae Ceaușescu, va fi scos la licitație astăzi. Prețul de pornire al acestuia va fi de 25.000 de euro. De asemenea, la licitaţie va fi scos şi avionul prezidenţial „Negreşti”, folosit în timpul primului mandat al preşedintelui Ion Iliescu. 

În august 1982 era prezentat public primul şi singurul avion de pasageri construit în România – ROMBAC 1-11 sau Rombac One-Eleven. Primul zbor oficial a fost executat în toamna aceluiaşi an pe Aeroportul Băneasa, în faţa întregii conduceri a statului român. Zborul inaugural cu pasageri al avionului ROMBAC 1-11 avut loc în ianuarie 1983, pe ruta Bucureşti – Timişoara. Prima cursă externă a fost efectuată în martie acelaşi an pe ruta Bucureşti – Londra. Astfel, România devenea primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion de pasageri cu reacţie. Motoarele fiind fabricate în ţara noastră la uzinele Aerofina şi Turbomecanica, sub licenţă Rolls Royce, potrivit Artmark.

Avionul „Super One-Eleven”, scos la licitaţie, a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceauşescu timp de 4 ani, între 1986 şi 1989.

La licitaţie va fi scos şi avionul prezidenţial „Negreşti”. Acesta a fost folosit pentru zborurile prezidenţiale din timpul primului mandat al preşedintelui Ion Iliescu. Acest avion este ultimul Rombac 1-11 construit în România, efectuând primul zbor în 1989 şi are preţul de pornire de 25.000 de euro.

Nicolae Ceaușescu a avut o colecție de 12 mașini rare

6 mașini de epocă vor fi scoase la licitație joi. Dintre toate cele care sunt aici, cea mai importantă este cea care a aparținut fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Limuzina Paykan Hillman-Hunter a fost primită în dar de Nicolae Ceaușescu cu prilejul alegerii sale, în 1974, în funcția de președinte  al Republicii Socialiste România de la ultimul șah al Iranului., scrie digi24.ro.

Nicolae Ceaușescu a avut o colecție de 12 mașini rare. Printre ele se numără modele realizate local, precum un ARO 306, considerat preferatul dictatorului, sau prima Dacia 1100 fabricată în România.

Licitaţia cuprinde peste 160 de obiecte, iar printre cele mai bine cotate se mai numără: un inel din aur alb decorat cu un diamant central pear-shaped, anturat de diamante şi briliante, la preţul de pornire de 40.000 de euro, un ceas de mână Franck Muller Double Mistery, ornat cu diamante şi rubine, la 20.000 de euro, un ceas de mână Audemars Piguet Royal Oak Offshore, la 15.000 de euro, un ceas de mână Ulysse Nardin Freak Tourbillion, la 11.000 de euro.

Sursa foto: Facebook Galeriile Artmark, captura video, Arhiva Ciao

Publicat: 27 mai 2021, 11:21 Autor: Elena Life
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă