Ce mâncau soții Ceaușescu de Sărbători. Meniul era pregătit cu o seară înainte de o bucătăreasă specială

Publicat: 28 dec. 2023, 16:35 Autor: Alina Nistor Vedete

Nicolae și Elena Ceaușescu aveau preparate favorite, iar meniul era făcut cu o seară înainte. Dacă lipsea un singur preparat tradițional, atunci se isca scandalul!

În volumul „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”, Mihaela M. Ceaușescu, fiica fratelui mai mare al liderului comunist, povestește care erau obiceiurile familiei de sărbători. Meniul familiei Ceaușescu pentru 8-15 persoane era pregătit cu o seară înainte de o bucătăreasă specială. Nicolae Ceaușescu adora mâncărurile tradiţionale: sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf. „Dacă lipseau era vai şi-amar!”, scrie nepoata fostului dictator.

”Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte, ciorbă de peşte, plachia şi saramură, marea lui pasiune fiind sarmalele. De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion.

Mulţi oameni chiar credeau că Ceauşescu merită tot ceea ce este mai bun prin gospodării: şunculiţe proaspăt afumate, cârnaţi condimentaţi, carne de porc, brânzeturi. Unii, mai gospodari, trimiteau chiar şi lemne de foc sau cărbuni, toate, evident, verificate strict de către Securitate”, a mai povestit Mihaela Ceaușescu.

Nicolae Ceaușescu nu ieșea din cuvântul soției sale

Nicolae Ceaușescu nu îi ieșea din cuvânt soției sale, Elena Ceaușescu! Soția fostului dictator comunist îi interzicea să intre încălțat în casă și acesta se supunea cerințelor. De asemenea, „tovarășul” avea un suport pentru haine pe care numai el își depozita articolele vestimentare.

Pantofii lui Nicolae Ceaușescu erau, de asemenea, extrem de ordonați. Cei doi soți nu intrau încălțați în casă absolut niciodată și foloseau papuci în casă. Elena Ceaușescu ținea foarte mult la curățenie și le ordona servitoarelor să șteargă inclusiv praful de sub pat, cu o cârpă umezită.

Pentru a le verifica pe femeile care se ocupau de curățenie, Elena Ceaușescu așeza câte o frunză sub covoarele din camere. După ce angajatele terminau de făcut curat, soția lui Nicolae Ceaușescu inspecta locurile. Dacă frunza era în locul în care a lăsat-o, cea care se ocupase de cameră era certată sau chiar dată afară.

SURSA FOTO: Social Media

Publicat: 28 dec. 2023, 16:35 Autor: Alina Nistor Vedete
Absolventă a Facultății de Filozofie și Știinte Politice, Master în Marketing politic și Comunicare. Redactor și reporter la Antena Stars,…...
Pe aceeași temă
×