Crăciunul în era comunistă. Cum sărbătoreau soții Ceaușescu și ce obiceiuri respectau

Publicat: 25 dec. 2020, 11:45 Autor: Andreea Voicu Life

Crăciunul în timpul erei comuniste era foarte diferit față de sărbătorile pe care oamenii le fac acum. Chiar dacă o parte din tradiții s-au păstrat, timpurile s-au schimbat. Dacă înainte nu exista masă fără banane verzi învelite în ziare, brazi care erau împodobiți cu hârtie creponată, porci ascunși în portbagajele mașinilor, Plugușorul cu versuri comuniste, acum totul este schimbat – ornamente moderne, brazi artificiali, luminițe peste tot și mese îmbelșugate, oamenii făcând chiar risipă.

Chiar dacă au trecut 30 de ani de la căderea regimului comunist din România, multe tradiții s-au păstrat încă, mai ales în rândul persoanelor care fac parte din mediul rural. Iernile erau foarte grele, gerul cumplit, zăpăda trecea de doi metri, dar oamenii își mențineau zâmbetul pe buze, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă.

Foștii lideri comuniști, Nicolae și Elena Ceaușescu, respectau tradițiile din perioada sărbătorilor de iarnă, mai ales de Crăciun. Masa festivă era bogată: sarmale, fripturi, cozonac. Chiar arhitectul Camil Roguski povestește cum arăta masa de Crăciun: „De Crăciun, în bucătărie se preparau sarmale, friptură, cozonac. Cei doi nu mâncau exotic, deși unii tind să creadă asta. Erau, în sufletele lor, niște țărani. În frigider aveau de toate, dar tot bucatele romanești preferau”, arată Impact.ro.

Soții Ceaușescu consumau alimente naturale

Cei doi preferau produsele naturale, bio, legumele proaspete. De asemenea, carnea care se pregătea trebuia să fie mereu provenită de la animale care pășteau pe câmp, și nu tratate chimic. Cât despre modul în care era aranjată Vila Lac 1, se aducea sute de brazi, pentru ”mirosul de sărbătoare”. Pentru a se îndepărta de obiceiurile Occidentate, Moș Crăciun era Moș Gerilă.

„La reședința de la Vila Lac 1 era petrecere mare. Aduceam acolo vreo 300 de brazi și câteva mașini cu cetină, ca să fie miros de sărbătoare.(…) Trebuia să faci lucrurile bine. Dacă greșeai, prima oară te plesnea. A doua oară te băga la închisoare”, a mai povestit Camil Roguski.

Sursă foto: arhivă Ciao

Publicat: 25 dec. 2020, 11:45 Autor: Andreea Voicu Life
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă