Craterul de pe Marte ce pare acoperit cu zapada! Imaginea fascinanta a fost publicata inainte de Craciun! Adevarul din spatele fenomenului

Publicat: 21 dec. 2018, 16:36 Autor: madalina m. Life

O noua imagine surprinsa pe suprafata planetei Marte a fost facuta publica!

Captura e una cat se poate de fascinanta. Craterul de pe Marte ce pare acoperit cu zapada i-a luat prin surprindere si pe specialistii de la Agentia Spatiala Europeana. Ei s-au declarat vrajiti de acest fenomen rar ce a putut fi imortalizat.

Craterul de pe Marte ce pare acoperit cu zapada

Imaginea suprinsa in misiunea „Mars Express”, de pe suprafata planetei Marte, a fost realizata deasupra craterului Korolev. Locul pare acoperit cu un strat generos de zapada, de parca tocmai ar fi nins din abundenta. Adevarul din spatele acestei poze este insa unul putin diferit.

Asta deoarece, in realitate, in craterul cu o dimensiune de 80 de kilometri nu se afla zapada, ci un strat generos de gheta. Mai exact, e vorba de gheata ce masoara 1.800 de metri, in timpul anului, iar pe perioada iernii martiene se mareste.

Craterul de pe Marte ce pare acoperit cu zapada se afla la sud de capul polar nordic. Acesta e cunoscut sub denumirea de Olympia Undae, in zonele joase situate in nord. Craterul Korolev are o baza foarte adanca ce contine gheata care actioneaza ca un soi de capcana foarte rece.

Craterul de pe Marte ce pare acoperit cu zapada

Aerul care se deplaseaza deasupra stratului de gheata se raceste si se scufunda. Asa este creat un strat de aer extrem de rece, peste suprafata de gheata. Din acest motiv, gheata din crater nu se topeste vreodata si confera iluzia de zapada.

Craterul ce pare acoperit cu zapada a fost denumit dupa un inginer-sef de rachete si designer de nave spatiale, Serghei Korolev. Barbatul este cunoscut drept parintele tehnologiei spatiale sovietice si a lucrat in programul care a transportat primul om in spatiu, in 1961,

Totodata, misiunea Mars Express, a Agentiei Spatiale Europene (ESA) a sarbatorit recent 15 ani de la lansare! Aceasta a putut sa intre pe orbita planetei rosiatice pe data de 25 decembrie 2003, dupa lansarea care a avut loc in luna iunie din acel an.

(sursa: dailymail.co.uk)

Publicat: 21 dec. 2018, 16:36 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă