Rețeta de cozonac fără frământare este una pe cât de simplu de preparat, pe atât de gustoasă. Iată cum faci cel mai bun cozonac fără frământare:
Nu trebuie să fii vreun chef ca să poți face un cozonac bun de casă. Iar dacă nici prea mult timp nu ai la dispoziție, poți oricând să prepari un cozonac fără frământare.
Cozonacul clasic, care se frământă timp de jumătate de oră, știm cu toții că este unul minunat. Totuși, și cel fără frământare iese cel puțin la fel de bun, fiind un desert delicios.
Dizolvă drojdia în laptele călduț, cu 2 linguri de zahăr. Laș-o să se odihnească pentru 20 de minute. După ce drojdia se activează (se umflă la suprafața), adaugă restul de zahăr, aromele, untul topit și sărea.
Încorporează apoi treptat făină cernută, stafidele și frământă doar până ce obții un aluat omogen și elastic (cca 5 min). Pune aluatul într-un recipient cât mai încăpător și da-l la frigider peste noapte sau pentru maxim 24 de ore.
Scoate aluatul de la frigider cu 30-50 minute înainte de a lucra cu el.
Pregătește umplutura:
Bate albușurile spumă (fără zahăr, fără nimic altceva), până ce devin pufoase. Încorporează nucă măcinată, cacauă și zahărul pudra.
Împarte aluatul în 4 părți egale. Pe blatul bine uns cu ulei, întinde 2 dintre bucăți în dreptunghiuri și unge-le 1/2 din compoziție. Rulează fiecare bucată de aluat, apoi împletește-le între ele.
Unește capetele cozonacului și mută-l într-o tavă unsă cu ulei sau unt. Procedează exact la fel și cu celelalte 2 bucăți de aluat rămas și cu cealaltă jumătate de umplutura. Unge cozonacii cu un gălbenuș combinat cu 2 linguri de lapte.
Lasă cei doi cozonaci la crescut pentru o oră, sau până când își dublează volumul. Odată ce au crescut, unge-i din nou cu amestecul de gălbenuș, presară-i cu zahăr și da-i la cuptor pentru 40-45 de minute, la 170 de grade, sau până când cozonacul fără frământare trece testul scobitorii.
Citește și: Ostropel de porc. Rețetă delicioasă și rapidă
1 kg faina
50 g drojdie
400 g zahar
500 ml lapte
100 ml ulei
6 oua
coaja de la o lamaie
1 lingurita esenta rom
3-4 buc de rahat
2 lg cacao
nuca macinata
vanilie
1 praf de sare
Se cerne făină de 2-3 ori. Preparăm maiaua din drojdie + 2 lg făină + 50 ml lapte. Se dizolvă zahărul (350g) și vanilia în restul de lapte, călduț. Gălbenușurile se freacă cu sare, coajă de lămâie. Adăugăm peste făină, maiaua, laptele, gălbenușurile, treptat..frământând continuu..la sfârșit, adăugăm uleiul..și mai frământăm cca 5 minute. Lăsăm la dospit, 1 h.
Cozonac fără frămantare Între timp, amestecăm nucă cu albușurile bătute spumă, cu 50 g zahăr , 2 lg cacao și romul. Se porționează aluatul în 3 părți egale. Întindem foaia de aluat, adăugăm deasupra umplutura de nucă și rahat, rulăm , stropim cu apa și presărăm zahar…si punem în tavă.Mai lăsăm la dospit cca 30 minute, după care dăm la copt, 45 minute, la foc potrivit.