Rețetă de Crăciun. Cum se face cel mai bun cozonac fără frământare

Publicat: 23 dec. 2020, 10:19 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Ce e sărbătoarea fără cozonac? Fie că este cu stafide, cacao, rahat turcesc sau nucă, este una dintre ”emblemele” Crăciunului, fiind nelipsit de pe masa festivă. Vă prezentăm în continuare cum se face cel mai bun cozonac fără frământare și ce ingrediente trebuie să folosiți.

Cum se prepară cel mai bun cozonac fără frământare

Pentru ediția de ”home made”, ai nevoie de următoarele ingrediente pentru cozonacul fără frământare:

– 1 kg făină
– 40 g drojdie
– 400 ml lapte cald
– 400 g zahăr
– 400 g nucă măcinată
– 6 ouă
– 100 g unt gras
– 4 linguri cacao
– 5 linguri ulei
– 2 linguri stafide
– coaja rasă de la o lămâie
– o fiolă esență de rom
– un vârf de sare

În primul rând, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Albușurile și gălbenușurile trebuie separate (5 ouă). Albușurile se bat până devin spumă cu 1/2 din cantitatea de zahăr, nucă, praf de cacao. Făina trebuie cernută, în mijloc făcând o gropiță. Se adaugă drojdia, laptele cald și 2 linguri de zahăr. Cât drojdia se activează, vreme de aproximativ 10 minute, untul trebuie topic. Apoi se adaugă gălbenușurile separate, zahărul rămas, esența de rom, coaja rasă, uleiul, praful de sare, untul topic. Totul trebuie amestecat bine.

Aluatul nu se frământă, ci se acoperă cu un prosop și se lasă la căldură o oră. Apoi, după ce crește aluatul, trebuie împărțit în patru foi, întinse, unse cu umplutura de nucă și cacao și stafide, apoi rulate. După ce le împletiți, le puneți în tavă tapetată cu hârtie de copt. Se mai lasă o oră ambii cozonaci, pentru a mai crește la temperatura camerei. Apoi, trebuie unși cu ou bătut și puși la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cozonacii sunt gata după aproximativ 40-50 de minute.

Sursă foto: Pixabay

Publicat: 23 dec. 2020, 10:19 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă