Secretul celui mai bun cozonac cu nuca. Trebuie sa-l afli si tu

Publicat: 15 dec. 2018, 17:18 Autor: Simona Retete & Diete

Pentru ca vine Craciunul iar cozonacul este nelipsit de pe mesele romanilor, trebuie sa aflati toate secretele pentru a face cel mai bun cozonac cu nuca.

Daca se respecta toti pasii si alegem cu grija cantitatea ingredientelor, dar si calitatea acestora, veti avea cei mai buni cozonaci pe care i-ai mancat vreodata.

In acest sens, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:

  • faina trebuie sa fie de calitate, precum si drojdia
  • caldura este foarte importanta, fiindca trebuie respectata exact temperatura optima
  • zaharul trebuie sa fie si el de calitate
  • grasimea joaca un rol important, iar untul combinat cu untura este cea mai buna varianta
  • laptele sana poate face minuni si ii schimba complet gustul
  • framanarea este iar importanta, nu trebuie sa bateti aluatul, ci sa il framantati indelung, cu multa rabdare
  • rabdarea este ultimul element, dar si cel mai important, fiindca durata de facere a cozonacilor este mare iar daca nu acordati timpul necesar, acestia nu o sa iasa asa cum va doriti.

Astfel, avem pentru voi trei retete de cozonaci gustosi, pregatiti in feluri diferite.

Secretul cozonacului cu nuca

Ingrediente cozonac cu nuca

500 gr faina tip 000
4 galbenusuri
1 albus
25 gr drojdie proaspata
250 ml lapte
150 gr zahar
75 gr unt topit
un praf de sare
coaja rasa de lamaie
esenta de vanilie
30-50 ml ulei pentru framantat aluatul

Pentru umplutura:

200 gr nuca macinata
30-40 gr cacao
3 albusuri
150 gr zahar
esenta de rom

Pentru decorat:

un ou batut
mac

Mod de preparare cozonac cu nuca

Intr-un castron preparam drojdia astfel: punem 5-6 linguri cu lapte caldut, 2 linguri cu faina, drojdia si amestecam bine pana se omogenizeaza compozitia, dupa care o punem sa creasca la cald, pana isi dubleza volumul.

Intre timp punem la fiert laptele impreuna cu zaharul si fierbem pana se topeste complet, apoi lasam sa se raceasca si adaugam coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie.

Intr-un alt castron punem faina si in ordinea urmatoare ingredientele, amestecand cu faina dupa fiecare: compozitia cu drojdia, galbenusurile batute impreuna cu albusul si sarea, compozitia cu lapte si zahar si la urma untul topit.

Atentie! Este posibil ca faina sa nu incorporeze tot laptele, si in acest caz nu turnam tot laptele deodata. Il turnam treptat si atunci cand vedem ca aluatul este potrivit de moale si inca mai avem lapte, il dam deoparte (laptele) si continuam cu celelalalt ingredient (untul topit).

Ne ungem mainile cu ulei si framantam aluatul circa 15-20 de minute. Obtinem un aluat omogen, consistent si elastic pe care il lasam sa creasca la caldura, pana isi dubleaza volumul, circa 40-45 de minute.

Pana ce aluatul creste, preparam umplutura cu nuca astfel: batem spuma albusurile cu zaharul adaugat treptat, apoi adaugam nuca macinata, cacao si esenta de rom.

Aluatul crescut il impartim in doua foi, adaugam pe fiecare cate jumatate din compozitia cu nuca, rulam si impletim foile, dupa care le asezam intr-o forma de cozonac unsa cu unt.

Lasam sa creasca la cald timp de aproximativ 15-20 de minute, dupa care ungem cozonacul cu oul batut si presaram putin mac.Dam la cuptorul preincalzit pentru circa 50-55 de minute, la foc mic.

Sursa: gustos.ro

Secretul cozonacului fasii sau rusesc impletit Treccia Russa

Ingrediente cozonac fasii

600 g faina
20 g drojdie proaspata
250 ml lapte
90 g zahar
90 g unt topit
2 oua mari intregi
50 g unt + 60 g zahar (pentru umplutura)
1 plic zahar vanilat
1 lingura rasa coaja rasa de portocala
1/4 lingurita rasa de sare
1 galbenus mediu + 2 linguri de lapte (pentru uns cozonac)

Mod de prepapare cozonac fasii

Pentru maia: Amestecam, intr-un vas de plastic mare, 200-230 g faina (din cantitatea totala de faina), laptele usor caldut si drojdia frecata cu o lingurita de miere sau zahar.Acoperim vasul cu maia cu o folie de plastic alimentara si o punem intr-un loc cald, sa-si dubleze volumul (cca 1 ora).

Peste maiaua dospita adaugam restul ingredientelor in urmatoarea ordine: zaharul, ouale, untul si la sfarsit restul de faina si coaja de portocala rasa. La inceput amestecam aluatul cu o lingura de lemn, iar cand incepe sa prinda consistenta.

Adaugam sarea si il framantam cu mana pana devine elastic. Aluatul trebuie sa aiba o consistenta moale, eventual ne ungem mainile cu putin ulei sau unt topit pana obtinem consistenta elastica. Daca aluatul este foarte greu de lucrat mai putem adauga 2-3 linguri de faina, dar nu mai mult.

Punem aluatul cozonacului rusesc impletit la crescut, intr-un loc ferit de curent. Dupa ce si-a dublat volumul, trecem aluatul pe planul de lucru usor pudrat cu faina si il intindem cu facaletul intr-o foaie dreptunghiulara de cca 1 cm grosime.

Ungem foaia cu crema de unt (pentru crema de unt am amestecat cele 50 g unt, zaharul si putina scortisoara. Daca doriti puteti inlocui scortisoara cu 1 lingura rasa de cacao). O rulam cu rabdare si taiem un capat (cam 5 cm) din care facem trandafirul.

Taiem apoi ruloul ramas pe lungime, lasand in partea de sus inca 5 cm de aluat netaiat. Capatul netaiat il rasucim sub cele 2 fasii de aluat (ca la minciunele) si impletim treccia inchizand capatul celalalt cu prima bucatica de aluat taiata.

Asezam cozonacul rusesc treccia russa in forma unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt. Il lasam sa creasca pana ajunge la buza formei (cca 30-45 minute).

Dupa ce a dospit, ungem cozonacul cu 1 galbenus amestecat cu 2 linguri de lapte si il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C. Il lasam la copt aproximativ 40 minute sau pana cand suprafata este rumenita uniform.

Sursa: lauraadamache.ro

Secretul cozonacului pufos

Ingrediente cozonac pufos

1 kilogram de făină
50 grame drojdie
400 grame de zahăr
500 mililitri de lapte
100 mililitri de ulei
6 ouă
coaja de la o lămâie
1 sticluţă de esenţă de rom
3-4 bucăţi de rahat
2 linguri de cacao
nucă măcinată
vanilie
1 praf de sare

Mod de prepare cozonac pufos

Se cerne făina de 2-3 ori pentru ca cozonacul să iasă pufos. Apoi, se prepară maiaua din drojdie: 2 linguri de făină şi 50 de mililitri de lapte. Se dizolvă zahărul (350 de grame) şi vanilia în restul de lapte, care este încălzit în prealabil. Gălbenuşurile se freacă cu sare şi cu coaja de lămâie.

Mai apoi, se adaugă peste făină, maiaua, laptele, gălbenuşurile, treptat, timp în care compoziţia se frământă continuu. La sfârşit se adaugă uleiul, iar mai apoi se mai frământă compoziţia încă 5 minute. Se lasă la dospit în jur de o oră.

Între timp, se amestecă nuca cu albuşurile bătute spuma, cu 50 grame de zahăr, 2 linguri de cacao şi romul. Se porţionează aluatul în 3 părţi egale, apoi se întinde foaia de aluat, se adaugă deasupra umplutura de nuca şi rahat, se rulează, şi se stropeşte cu apă şi se presară zahărul şi apoi se punem în tava.

Se mai lasă la dospit circa 30 minute, după care se dă la copt timp de 45 minute, la foc potrivit.

Sursa: ph-online.ro

Publicat: 15 dec. 2018, 17:18 Autor: Simona Retete & Diete
Pe aceeași temă