Rețeta de cozonac a Mirelei Vaida! Ce ingredient secret folosește ca să fie pufos

Publicat: 07 apr. 2023, 11:25 Autor: Camelia Vedete

Rețeta de cozonac a Mirelei Vaida! Ce ingredient secret folosește ca să fie pufos.

Mirela Vaida se pregătește pentru Paște, așa că și-a postat rețeta de cozonac moldovenesc. Iată ce ingredient folosește pentru un cozonac pufos și delicios.

Rețeta de cozonac a Mirelei Vaida!

Ingrediente:

 • 2 kg de făină albă tip “000”
 • sare
 • zahăr
 • drojdie umedă sau uscată, care se dizolvă în lapte călduț un pic de unt gras şi smântână grasă o lămâie dată pe răzătoare
 • esenţe
 • 7-8 ouă
 • apte cald
 • apă minerală

Pentru umplutură:

 • rahat tăiat cubuleţe, dat prin zahar pudră
 • 1 kg de miez de nucă
 • zahăr
 • cacao
 • lapte esenţe (de rom, lămâie și portocală)
 • stafide

Mod de preparare:

În vlogul de pe canalul său de YouTube, Mirela Vaida a explicat fiecare pas pentru a face niște cozonaci delicioși cu care să îți cucerești invitații.

„Într-un vas în care am pus făina de grâu, presar sare, zahăr, drojdia dizolvată în laptele cald și începem să amestecam. Nu vă gândiți că trebuie să respectați un anume gramaj, ci puteți pune după ochi. După ce ați făcut aces amestec, adăugați unt, câteva linguri de smântână și între patru și șase ouă la un kilogram de făină. Apoi adaug, pe rând, 6 gălbenuşuri şi amestecăm. Mai pun şi pun lapte, să se omogenizeze.

Pun coaja de lămâie rasă şi amestecăm bine. Adaug un pic de esenţă de rom, portocală şi lămâie. Începem să omogenizăm, mai punem puţin lapte şi apă minerală, pentru a afâna acest aluat. Deja încep să frământ coca. Este galben de la gălbenuşurile de ouă, aşa se face în Moldova. Eu nu l-am făcut cu foarte multe ouă, dar tot se cunoaşte şi vede, pentru că aşa se trebuie să arate un cozonac. O să-l las aluatul la dospit vreo oră, acoperit”, a dezvăluit Mirela Vaida pe contul pe contul ei de Youtube.

Ce ingredient secret folosește ca să fie pufos

În timp ce aluatul este lăsat să crească, pregătiți umplutura pentru cozonacul moldovenesc.

„Puneți într-un vas zahărul, pudra de cacao, miezul de nucă și peste ele turnați puțin lapte, esența de rom, lămâie și portocală. Amestecați pentru a obține o pastă omogenă. Ungeți tavile de copt cu unt. După ce a crescut aluatul, îl iau şi îl împart în patru, deoarece o să fac doi cozonaci împletiţi. Începem să întindem aluatul şi punem multă umplutură de nucă pe fiecare bucată. Acum, peste umplutură, punem rahat şi stafide.

Apoi rulăm fiecare bucată şi împletim, două cu două, şi îi punem în tăvi. Îi mai acoperim încă zece minute, timp în care încălzim cuptorul. În acest timp, am pus un gălbenuş cu ulei de măsline, cu care vom unge cozonacii înainte să îi punem la cuptor. La copt, îi lăsăm aproximativ 45 de minute. După ce sunt copți și îi scoatem din cuptor, îi presărăm cu zahăr pudră”, a mai explicat Mirela Vaida.

Cum să fierbi ouăle perfecte de Paște: metoda în șapte pași care te scapă de gălbenușul gri-verzui

Cum să fierbi ouăle perfecte de Paște: metoda în șapte pași care te scapă de gălbenușul gri-verzui.

Vopsitul ouălor de Paște este o tradiție frumoasă, dar fierberea acestora este un proces destul de complicat. Iată o metodă eficientă de a obține ouăle de Paște perfecte.

Cum să fierbi ouăle perfecte de Paște. Metoda în șapte pași care te scapă de gălbenușul gri-verzui

 1. Puneţi ouăle mari într-o oală suficient de largă astfel încât să stea unul lângă celălalt şi nu unul peste altul.
 2. Adăugaţi apă rece astfel încât să depăşească ouăle cu 2,5 centimetri.
 3. Puneţi oala pe foc mare şi aşteptaţi ca apa să dea în clocot, de îndată ce se întâmplă acest lucru, aşezaţi capacul pe oală şi luaţi oala de pe foc. Citește tot articolul aici.
Publicat: 07 apr. 2023, 11:25 Autor: Camelia Vedete
Autor: Camelia
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. In…...
Pe aceeași temă
×