EXCLUSIV. Cele mai tari imagini cu Papa Francisc în România! Un fotograf român, celebru la Cannes, a scos un album foto despre vizita lui

Publicat: 15 Jun. 2019, 14:48 Vedete

Un fotograf român, celebru la Cannes, a surprins cele mai tari imagini cu Papa Francisc în România, vizita care a durat timp de 3 zile.

La o scurtă perioadă de la plecarea Papei Francisc din România, are loc lansarea primului album foto despre vizita sa! Fotograful român Cristian Radu Nema ne-a prezentat, în exclusivitate, câteva imagini din cartea cu fotografii cu Papa Francisc.

Cristian Radu Nema este singurul fotograf român acreditat pe Covorul Roșu la Festivalul de Film de la Cannes, dar și discipol de-al lui Sergiu Nicolaescu. La doar 32 de ani, tânărul a lansat un album – Papa Francisc în Grădina Maicii Domnului – cu imagini spectaculoase surprinse la vizita în România.

Cele mai tari imagini cu Papa Francisc în România

“Sunt câțiva ani de când, undeva în sinea mea, s-a născut ideea de a-l cunoaște pe Papă. De a-l vedea. De a-l simți. La un moment dat erau deja zvonuri despre o posibilă venire a lui. Dorința era mult prea mare să cred asta, deci am lăsat-o ca simplă informație. Însă în momentul în care s-a anunțat oficial ca Papa va păși pe tărâm românesc, la mine acasa, toate resorturile mele au început să intre în mișcare. Iar entuziasmul a crescut pe zi ce trecea, însoțind toate demersurile necesare pentru a fi acolo. Lângă el. Pentru că era o personalitate a lumii. Am numărat zilele până la marele eveniment. Am decalat toate activitățile din jurul perioadei respective. L-am așteptat cuminte.

În momentul în care a pășit pe poarta Palatului Cotroceni, într-un final, parcă am zis în sinea mea: Săvârșitu-s-a.

Cu toate că am făcut mii de fotografii, câteva zeci dintre ele m-au luminat. Iar când am descoperit, printre ele, chipul său către obiectivul camerei mele de fotografiat, am tresărit și am spus: Am realizat Portretul, cu P mare”, a declarat Cristian Radu Nema, în exclusivitate, pentru ciao.ro.

Papa Francisc în Grădina Maicii Domnului” este a treia carte de fotografie semnată de Cristian Radu Nema, dupa cea lansată în 2013, despre Radu Beligan, și cea de anul trecut – “Mihai I Amurg Regal” – singura carte din România, de fotografie, cu Regele Mihai, album care cuprinde imagini ale unui singur autor contemporan: Cristian Radu Nema.

Pentru albumul cu Papa Francisc, fotograful român a muncit la fel de mult și a pus la fel de mult suflet.

“Papa Francisc în Grădina Maicii Domnului”, al treilea album foto al lui Cristian Radu Nema

 “Prezența unui Suveran Pontif în România este fără îndoială un eveniment ce aparține istoriei nu doar contemporaneității. Când ajunge într-o țară cu profunde rădăcini creștine și ortodoxe Servitorul Servitorilor lui Dumnezeu, Patriarhul Occidentului sau chiar Succesorul Sfântului Petru, așa cum sunt unele dintre titlurile Sale, importanța evenimetului capătă proporții pe care nu le poate cuantifica nimeni, și nici descrie. Fie că este un oficial, o față bisericească, un credincios, un fotograf sau un simplu martor al trăirilor.

Ca și în cazul Regilor, Papa este un trimis al lui Dumnezeu. Iar în jurul său, calitatea celorlați dispare, ei rămânând doar martori ai unui moment cât o eternitate.

Dincolo de semnificații, toți cei prezenți la această venire au fost pentru câteva zile doar creștini, prin gândurile lor. Și atât. Nu au fost greco-catolici, nici ortodocși, nici catolici sau alte religii. Au fost creștini. Au fost frați si surori, asa cum Papa i-a numit mereu. Au zâmbit, au primit speranțe, au primit bucurie. Au oferit, la rândul lor, această bucurie, zâmbete și speranțe, Papei.

Ca orice vizită oficială, autoritățile Statului, prin însuși Președintele României au fost gazde în toate locurile vizitate de către Papa Francisc. Începând de la sosirea Sa pe aeroportul românesc, fiind primit mai apoi de Președinte la Palatul Cotroceni sau de Patriarhul Daniel la Catedrala Mântuirii Neamului.

Sunt foarte puțini însă cei care cunosc contextul istoric și religios în profunzime. Semnificațiile sunt foarte pătrunzătoare. Istoria României prin prisma Ortodoxiei începe tot atunci, în Noul Testament, odată cu venirea Mântuitorului. Sfântul Andrei a adus Ortodoxia pe meleagurile noastre. Noi suntem urmașii Sfantului Apostol Andrei. Iar Andrei este fratele lui Petru, Sfântul Petru, considerat primul Papă. Influențele Imperiilor asupra teritoriului nostru au fost decisive: Influența Imperiului Austro-Ungar din sec. al XVII-lea are repercursiuni până în zilele noastre, influența evenimentelor din timpul celor două Războaie Mondiale și, în fine, influența comunismului.

Cristian Radu Nema, 3 zile pe urmele lui Papa Francisc

Nu va cunoaște însă nimeni Adevărul despre ceea ce s-a întâmplat și de ce in aceste trei zile.

Cu siguranță mesajul prezenței Sale este complex, atât din punct de vedere politic, religios, social și cultural.

Însă in imagini, niciunul dintre aceste aspecte nu se regăsește. Pentru că imaginea este sinceră, și oglindește privirile. Oglindește stările, si redă trăirea. Trăirea nu este influențată de nimic, ea are loc pur si simplu. Fotografia este una dintre artele care redau cel mai echilibrat un moment al prezentului. Și îl zidește în eternitate. Paradoxal însă, o face în cel mai subiectiv mod posibil. Pentru că este modul în care l-am privit pe Papă, atunci când a rostit ”Tatăl Nostru”, atât Ortodox cât și Catolic, atunci când a spus ”Hristos a înviat!” ortodocșilor prezenți în curtea Catedralei Naționale, sau atunci cât a mers la pas alături de Patriarhul românilor. Deși am avut șansa să fiu în prezența unor înalte fețe bisericești de-a lungul timpului, sau, în alte momente, ale unșilor lui Dumnezeu, capete încoronate ale lumii, în aceste trei zile a fost altfel.

De această dată am fost eu și Papa. Un moment pe care voi încerca să mi-l descriu și să îl înțeleg zeci de ani de-acum încolo, însă nu voi reuși niciodată…”, este prefata albumului semnat de Cristina Radu Nema.

Fotografii: Cristian Radu Nema

Publicat: 15 Jun. 2019, 14:48 Vedete
Pe aceeași temă