Cel mai sănătos pește din România. Cum să îl prepari pentru o cină absolut delicioasă!

Publicat: 06 feb. 2020, 16:52 Autor: Elena Retete & Diete
Cel mai sănătos pește din România. Cum să îl prepari pentru o cină absolut delicioasă!

Scrumbia poate fi denumit, de departe, cel mai sănătos pește din România. Calciul şi vitamina D din scrumbie ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos şi menţine sănătatea oaselor, prevenind mult temuta afecţiune numită osteoropoză.

De asemenea, calciul este esenţial şi pentru menţinerea sănătăţii părului şi a unghiilor, prevenind în acelaşi timp formarea cheagurilor de sânge. Mineralele din scrumbie, care se regăsesc în principal nu în carne, ci în oase şi în piele, au un rol foarte important în toate procesele care asigură funcţionarea corectă a organismului. De aceea este important să mâncăm scrumbia cu tot cu oase, nu doar carnea, pentru că substanţele nutritive se regăsesc peste tot şi e păcat să aruncăm la gunoi o doză importantă de sănătate. Seleniul în special este un mineral care ajută la procesul de detoxifiere şi reduce riscul de boli ciroză hepatică.

Alte elemente importante din scrumbie sunt acizii graşi Omega 3, grăsimi nesaturate care au puternice efecte antioxidante şi previn apariţia inflamaţiilor în organism, de vină pentru apariţia multor probleme de sănătate, inclusiv cancerul. Aceştia reduc nivelul trigliceridelor, reglează nivelul de colesterol şi previn astfel boli de inimă sau alte afecţiuni cardiovasculare, precum infarctul, ateroscleroza sau accidentul vascular cerebral.

Datorită acizilor graşi conţinuţi, ajută la prevenirea depresiei, a asteniei de primăvară şi a depresiei postpartum

Studiile arată că peştele consumat de cel puţin 2 ori pe săptămână reduce semnificativ riscul de tromboză, osteoartrită şi afecţiuni tiroidiene. De asemenea, peştele sănătos, cum este scrumbia despre care vorbim astăzi, protejează vederea datorită vitaminei A pe care o conţine.

O altă cercetare a scos la iveală că peştele poate avea un rol important şi în protejarea sănătăţii plămânilor. S-a demonstrat că peşte consumat regulat poate ameliora simptomele astmului şi poate chiar să reducă riscul de apariţie a acestei probleme de sănătate.

Nu în ultimul rând, consumul de scrumbie, datorită acizilor graşi conţinuţi, ajută la prevenirea depresiei, a asteniei de primăvară şi a depresiei postpartum. Şi tot acizii graşi Omega 3 sunt responsabili de menţinerea sănătăţii creierului, prevenind sau încetinind declinul cognitiv şi afecţiunile asociate cu îmbătrânirea, cum este, de exemplu, boala Alzheimer, dar şi tulburările de deficit de atenţie în cazul copiilor, aşa cum este ADHD

Cum să faci cea mai bună scrumbie la cuptor

Iată o rețetă de scrumbie la cuptor, o rețetă pentru care toată lumea te va lăuda!

INGREDIENTE

  • 4 scrumbii
  • zeama de lamaie
  • ulei de masline
  • rozmarin uscat
  • cimbru uscat
  • patrunjel verde
  • sare,piper

MOD DE PREPARARE

Curatam si apoi spalam scrumbiile. Facem un amestec din zeama de lamaie, ulei de masline, rozmarin, marar, sare si piper cu care ungem bine fiecare bucata de peste in parte atat pe exterior cat si in interior. Asezam fiecare scrumbie in parte in mijlocul unei folii de aluminiu pe care am uns-o cu ulei de masline. „Imbracam” fiecare scrumbie in folie de aluminiu si apoi le asezam pe gratarul unei tavi in care am pus o cana cu apa. Dam la cuptor si tinem circa 30 min. dupa care scoatem tava si indepartam cu grija folia de aluminiu de pe fiecare bucata de peste in parte. Lasam scrumbiile pe gratarul tavii si dam la cuptor pentru a se rumeni frumos.

Se servesc calde, stropite cu multa zeama de lamaie si patrunjel verde taiat marunt.

Publicat: 06 feb. 2020, 16:52 Autor: Elena Retete & Diete
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă