Selly, cel mai prolific vlogger, la momentul adevărului: a devenit milionar în euro din Youtube? ”M-am bucurat foarte mult că am făcut acești bani”

Publicat: 20 Nov. 2020, 22:42 Vedete

Selly, unul dintre cei mai tari vloggeri ai momentului, dar și un artist desăvârșit, ne-a vorbit, într-un interviu exclusiv, despre succesul trupei 5 Gang, despre banii pe care îi câștigă din Youtube, dar și despre cum ar vrea să schime legea învățământului. 

Selly: „Nu am avut motive de a-mi fi frică”

Reporter: Ești un tânăr extrem de curajos pentru vârsta pe care o are. Ai înfruntat presa, autoritățile, colegii de breaslă. Deși ai doar 19 ani pare că nu ți-e frică de nimic. Pe ce se bazează acest curaj?

Selly: Cred că pur și simplu generația mea, fiind născut în acestă era a online-nului, a internetului, fiind obișnuit cu mai multă libertate, ai automat și mai mult curaj. Din punctul meu de vedere nu mi se pare că e un curaj extraordinar ce fac eu, pur și simplu evidențiez niște probleme pe care eu le văd mi se pare ceva perfect normal într-o țară liberă. Nu mi se pare neapărat un act de eroism sau de curaj, mi se pare o chestie de normalitate. Nici nu am avut motive de a-mi fi frică să îmi spun punctul de vedere până acum, cred cu tărie că trăim într-o țară liberă, deschisă, în care fiecare poate să aibă ce părere dorește și e liber să și-o exprime. Noi, generația mea crescând în această era a internetului, am fost obișnuiți cu acest principiu de mici.

Reporter: Deși ți-ai dedicat adolescența vlogging-ului, mulți considerând că doar asta te preocupă, ai reușit să termini liceul cu note foarte mari. Când ai avut timp să înveți?

Selly: E foarte important să știi cum să îți împarți timpul. Dacă poți să îți împarți bine timpul și să fii disciplinat, ai mult mai mult timp la dispoziție decât ai crede. Am avut, desigur, și norocul să o am pe mama mea profesoară de matematică. Ea a tras foarte mult de mine la zona de matematică a bacalaureatului. Pur și simplu BAC-ul nu este un examen atât de greu. Adică, dacă te pregătești 2 ore pe zi pentru BAC, timp de 3 luni, poți să-l iei, atât timp cât în acele 2 ore ești atent, ești cu mintea acolo, nu te gândești în alte părți.

Selly: „I-am dat în judecată pentru 100 000 de euro”

Reporter: Ai promis că vei schimba legea învățământului și pentru aceasta ai redactat o scrisoare deschisă către Ministerul Educației. Scrisoarea ta a devenit virală în mediul online, tot mai multe vedete dând share. Crezi că vei reuși să schimbi lucrurile?

Selly: Fac tot posibilul să schimb lucrurile. Schimbarea nu este în mâinile mele, însă eu fac toate demersurile pentru ca inițiativele mele să fie luate în serios de către cei care conduc învățământul din România, asta pe partea administrativă. În același timp, schimbarea o putem face și fiecare dintre noi. Nu mă refer la schimbarea programei școlare sau la o schimbare din punct de vedere administrativ, ci la o schimbare din punctul de vedere al atitudinii  față de învățământ.

În sensul acesta, iarăși, eu îmi folosesc platforma, folosesc reach-ul pe care îl am, pentru a încerca să îi inspir fiecărui elev să fie mai conștiincios, să încerce să transforme sistemul de învățământ într-un fel în care poate să învețe și el cu plăcere, într-o modalitate care să îi ușureze munca de a învăța și să o transforme într-o plăcere. Deci încerc să schimb lucrurile pe două paliere: o dată la nivel guvernamental, pe de altă parte la nivelul atitudinii pe care fiecare dintre noi o are față de sistemul de învățământ, pentru că și acolo există probleme.

Reporter: Le-ai declarat război celor de la România Tv după ce ai întins o capcană presei, înscenându-ți un accident de mașina. Cei de la România Tv au fost cei mai vehemenți contestatari ai tăi, așa că i-ai dat în judecată. Câți bani vrei să le iei sau ce vrei să câștigi în urma procesului?

Selly: I-am dat în judecată pentru 100 000 de euro. Cred că atât valorează prejudiciul pe care acest trust de presă mi l-a adus în modul lor absolut răzbunător prin care s-a comportat. Orice aș fi făcut eu, capcană sau nu, nu este firesc ca o instituție a presei, nu este firesc ca niște oameni care reprezintă jurnalismul, care reprezintă adevărul, așadar care sunt în căutarea adevărului, sau cel puțin așa pretind, să demareze astfel de proces de linșaj mediatic. Acest lucru este inadmisibil! Trebuie sancționat. Și nu este prima oară când fac acest lucru, însă, din păcate, multe dintre victimele lor nu au avut ocazia, nu au avut posibilitățile de a se apăra în instanță. Nu este cazul cu mine, eu am această posibilitate și sunt determinat să duc procesul până la capăt.

Selly: „Banii care vin lunar doar din componența de AdSense nu sunt foarte mulți dacă ne raportăm la numărul de vizualizări pe care eu îl fac”

Reporter: După ce ai întins o capcană presei, acum există un challenge în care toată lumea încearcă să te prindă pe tine, să pici tu în capcană. Crezi că ai putea să fii și tu la rândul tău victima unui fake news?

Selly: Cu toții putem fi victimele ale fake news, mai ales cu creșterea fenomenului deepfake, mai ales cu apariția acestor tehnologii care pot să simuleze atât asemănarea, cât și vocea unei persoane. Cu toții suntem predispuși la tot felul de probleme care pot apărea din zona asta de fake news, fie că sunt poate declarații ale unor politicieni pe care ei nu le-au făcut niciodată, fie că sunt poate filmulețe pornografice realizate prin metoda deepfake-ului, aceste filmulețe putând afecta pe oricine: persoană publică sau nu. Așadar, oricine poate fi afectat chiar dacă nu este persoană publică, pentru că mulți cred că doar persoanele publice au problema asta cu fake news-ul. Nu este adevărat, orice om poate fi, din acest punct de vedere, afectat de aceste unelte, dacă ele sunt folosite de cine nu trebuie și dacă ajung în mâinile cui nu trebuie.

Reporter: Câți bani câștigi din youtube pe lună/pe an?

Selly: Nu vorbesc niciodată despre câți bani câștig. Nu îmi place niciodată să specific sume și așa mai departe. Însă, știți cu toții că, veniturile din youtube se împart între veniturile din AdSense – veniturile din youtube propriu – zis – și veniturile care sunt realizate pe lângă, din campanii de imagine, din vânzarea de merchandising, din evenimente. Banii care vin lunar doar din componența de AdSense nu sunt foarte mulți dacă ne raportăm la numărul de vizualizări pe care eu îl fac, și dacă ne raportăm la câți bani se fac în alte țări pe același număr de vizualizări. Însă, compensează foarte mult celelalte surse de venit, în frunte cu campaniile de imagine.

Selly: „Visele mele nu sunt toate de ordin material”

Reporter: Câți bani ai câștigat prima dată din youtube și când ți-ai dat seama că asta poate fi o meserie?

Selly: Primii bani pe care i-am scos din youtube AdSense au fost undeva la 70 de dolari. Eram foarte mic, m-am bucurat foarte mult că am făcut acești bani. Țin minte că mi-am cumpărat un joc video de ei și restul i-am păstrat. Ulterior, când am reușit să strâng suma de 2000 de lei din youtube, după ceva timp, i-am investit pe toți pentru a cumpăra o cameră  – de departe o investiție foarte, foarte bună care m-a ajutat să îmi cresc canalul. Este important ca banii pe care îi câștigi să te gândești cum să îi reinvestești ca să poți să devii mai bun în ceea ce faci.

Reporter: Acum stai cu chirie în Pipera, știu că vrei să-ți iei o casă pe pământ… dacă tu îți îndeplinești toate visele până la 19 ani… ce mai faci în restul vieții? 😊

Selly: Visele mele nu sunt toate de ordin material. Într-adevăr, vreau să îmi cumpăr o casă, dar o să mai amân această achiziție pentru că momentan vreau să îmi investesc banii în alte proiecte. Plus că nu am găsit – în bugetul în care mă interesa pe mine – nicio proprietate care să îmi facă cu ochiul. Pur și simplu mi se pare că ori sacrificam zona, ori sacrificam confortul, ori sacrificam finisajele. Nu am găsit nicio opțiune perfectă.

Nu am această frică de a-mi îndeplini toate visele pentru că am foarte multe vise mari care nu au nicio treabă cu partea financiară. Eu mă gândesc foarte mult  – atunci când vorbim despre ce vise am  – la ce aș putea să construiesc, mă gândesc la ce proiecte aș putea să fac pentru mine să îmi cumpăr o casă sau să îmi cumpăr o mașină. Nu sunt neaparat vise, sunt dorințe, sunt cumva, daca vreți, rezultate ale unor vise împlinite. Nu mașina sau casa e obiectivul. Obiectivul este să faci ceva bun, este să creezi valoare, să creezi un business, un proiect care să funcționeze, ceva care să servească o nevoie a oamenilor. Și dacă reușești să faci lucrul acesta, vei fi recompensat și vei avea bani să îți cumperi ce îți dorești.

Ce spune Selly despre un featuring cu Dorian Popa?

Reporter: Tu ai reușit. Ce sfaturi le-ai dat tinerilor?

Selly: Întodeauna i-am sfătuit pe toti colegii mei de generație și pe toți tinerii să fie perseverenți, să creadă în visul lor și să gândească mareț. Think big! nu vă mulțumiți cu puțin, propuneți-vă să ajungeți până la stele și poate o să atingeți luna – e o vorbă din popor.

Reporter: Cum explici succesul uriaș al trupei 5 Gang și ce planuri ai cu trupa?

Selly: Noi am avut și “timing-ul” potrivit în proiectul 5 Gang, dar am și muncit foarte, foarte mult. Să faci ce trebuie, cum trebuie, la timpul potrivit – aceste 3 elemente combinate, sunt aproape o garanție a succesului.

Reporter: Faci un featuring 5 Gang cu Dorian Popa? Te “oftici” că n-ai și tu “Cheluțu”?

Selly: Poate că vom face un featuring cu Dorian Popa, dar în materie de animale de companie, atât timp cât locuiesc la bloc, atât timp cât locuiesc la etaj, nu veți vedea niciun Cheluțu pe lângă mine și pe lângă Smără.

 

Publicat: 20 Nov. 2020, 22:42 Vedete
Pe aceeași temă