Cei mai vechi ochelari din lume. Nu seamana deloc cu modelele din zilele noastre! Unde au fost gasiti

Publicat: 03 May. 2019, 08:06 Life

Cea mai veche pereche de ochelari, din intreaga lume, a fost recent descoperita intr-un sit arheologic. Specialistii i-au gasit din intamplare!

Cel mai probabil, arheologii au avut nevoie de momente bune in care sa isi dea seama ce sunt bucatile prezentate si in imagini. Au realizat ulterior ca este vorba despre cei mai vechi ochelari din lume.

Descoperirea remarcabila a fost facuta de specialistii in arheologie intr-un sit localizat in Siberia. Mai exact, a fost vorba despre o locatie din apropiere de Novisibirsk. Cetatea bizantina de la Pacuiul lui Soare

Asa arata cei mai vechi ochelari din lume!

Modelul vechi de mii de ani nu seamana deloc cu cele regasite pe piata, in zilele noastre. Este si normal, sustin cercetatorii, pentru ca au si o vechime foarte mare. Mai exact, au fost descoperiti in unul dintre mormintele vechi de 5.000 de ani.

cei mai vechi ochelari din lume

Cercetatorii care activeaza la Institutul de Arheologie si Etnografie din Novoibirsk au gasit perechea antica. S-ar parea ca persoana care ar fi avut nevoie de un asemenea instrument care sa ii ajute in corectarea vederii a fost un saman. Amuleta veche de 1000 de ani

Ochelarii sunt realizati din bronz si ar fi putut sa protejeze ochii celui care ii purta, mai ales impotriva luminii Soarelui sau a zapezii. Puteau insa sa faca parte si dintr-un ritual, mai sustin specialistii.

Descoperirea inedita a ramas insa invaluita intr-un foarte mare mister. Artefactele gasite in Siberia au o vechime considerabila si sunt unice in lume! Totodata, in Europa, primii ochelari au fost realizati abia in secolul al XIII-lea. Se pare si ca vechii greci, dar si romanii, foloseau printre altele si pietrele semipretioase pe post de lentile.

In mormantul alaturat fata de cel in care s-au gasit ochelarii antici, savantii din Rusia au mai gasit si ceva ce au supranumit „omul pasare”. Barbatul fusese inmormantat intr-un costumatie realizata din 50 de ciocuri de pasari. Ramasitele vechi de cinci milenii ar fi apartinut samanilor din cultura Odinov. Credinta ar fi fost una dominanta in vestul Siberiei.

sursa: dailymail.co.uk

Publicat: 03 May. 2019, 08:06 Life
Pe aceeași temă