Ce spune Valeriu Gheorghiță despre imunitatea de grup din România și cel de-al patrulea val: ”Covid-19 este o boală prevenibilă prin vaccinare„

Publicat: 24 May. 2021, 08:33 Arhiva

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a făcut o serie de declarații referitoare la imunitatea de grup din România și situația pandemică în care ne aflăm. Ce procentaj primește până în acest moment țara noastră când vine vorba despre imunitatea de grup.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a făcut o serie de declarații referitoare la situația pandemică din România, făcând referire la imunitatea de grup și stadiul vaccinărilor și al infectărilor de pe teritoriul țării. Oficialul susține faptul că în România, imunitatea de grup are un procentaj între 30% și 45%, în funcție de rata de vaccinare împotriva noului coronavirus. Totuși, în mod real, ar fi de cel puţin două ori până la cinci ori mai multe cazuri de Covid-19. Seara trecută a vorbit la Digi24 despre această chestiune.

„Avem peste 55% persoane în vârstă de peste 50 de ani vaccinate în România cu cel puţin o doză. Se suprapune cu procentul persoanelor vulnerabile, al persoanelor care de la această vârstă în sus au şi boli cronice în procente destul de ridicate. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm conceptul acesta de imunitate colectivă care se obţine ideal şi în mod rapid, sigur, eficient prin vaccinare, dar se adaugă şi imunitatea obţinută prin boala naturală. În momentul de faţă, avem peste un milion de persoane care sunt raportate cu infecţie SARS-CoV-2 şi care sunt vindecate. Probabil că sunt de cel puţin două ori până la cinci ori mai multe cazuri în mod real care au trecut prin această infecţie şi care fie nu au fost diagnosticate, fie nu au fost raportate, fie au făcut infecţie asimptomatică, aşa încât în funcţie de acest scenariu, de la două până la de cinci ori mai multe cazuri, probabil că imunitatea de grup în momentul de faţă în România este începând de la 30% până la 45%. Acest lucru explică evoluţia favorabilă din punct de vedere epidemilogic”, a transmis Valeriu Gheorghiţă, arată hotnews.

Valeriu Gheorghiță: ”Covid-19 este o boală prevenibilă prin vaccinare”

De asemenea, Valeriu Gheorghiță susține că românii trebuie să înțeleagă că virusul încă există, iar pandemia nu s-a terminat încă.

„Trebuie să înţelegem că virusul este în continuare circulant şi, dacă nu consolidăm acest răspuns favorabil prin vaccinare, riscăm într-adevăr o recrudescenţă a cazurilor şi un val patru care s-ar putea să fie destul de important. Şi vedem ce s-a întâmplat cu valul trei, am ajuns la capacitatea maximă în secţiile de terapie intensivă, este păcat pentru că în momentul de faţă Covid-19 este o boală prevenibilă prin vaccinare. În momentul în care ai cel puţin un vaccin, avem patru, este păcat să nu beneficiem de vaccinare tocmai pentru a evita alte decese, alte drame, restricţii”, a mai explicat el.

Sursă foto: Captură video Youtube

Publicat: 24 May. 2021, 08:33 Arhiva
Pe aceeași temă