Majorarea pensiilor care este programată pentru luna septembrie 2020 va vulnerabiliza însă puternic România, ţară unde numărul pensionarilor va urca foarte mult după 2030. În plus, pe termen scurt, deficitul bugetar va depăşi limita de 3% impusă de legislaţia europeană, iar ratingul de ţară va fi afectat în mod negativ, potrivit news.ro.

Cele 7 fonduri private de pensii care operează în ţara noastră administrează, în prezent, active de aproape 13 miliarde de euro şi sunt cei mai mari investitori instituţionali de pe Bursă, dar, cu toate acestea, măsurile fostului Guvern PSD au lovit puternic în administratorii privaţi. Astfel, fostul Executiv a plafonat contribuţiile la fondurile private la 3,75%, a redus comisioanele de administrare şi a majorat necesarul de capital social la un nivel prohibitiv.

Reducerea deficitului bugetar în anii următori

Ministrul Florin Cîţu promite că guvernarea liberală va inversa aceste modificări, printr-o ordonanţă de urgenţă, iar contribuţiile la Pilonul II de pensii private ar urma să crească la 5% în 2021 şi la 6% în 2022. “Contribuţiile vor rămâne neschimbate numai anul viitor, având în vedere situaţia financiară actuală. Dorim un sistem bazat pe contribuţii, unul care acordă o importanţă mai mare părţii administrate private, care oferă randamente”, a precizat Cîţu.

Anul 2020 este unul electoral, subliniază cei de la Reuters, iar Guvernul a anunţat că va respecta legislaţia actuală, însă va face tot posibilul să reducă cheltuielile statului şi să mărească gradul de colectare a taxelor, pentru a stopa creşterea deficitelor. scrie Capital. Guvernul estimează că deficitul bugetar se va menţine la un nivel de peste 3% până în 2022, respectiv 4,4% pentru acest an, 3,6% pentru 2020 şi 3,3% pentru anul 2021. În plus, Comisia Europeană a atras atenţia că, fără măsuri suplimentare, deficitul bugetar al ţării noastre ar putea ajunge la 6,1% din PIB în 2021.