Ce se sărbătorește de Rusalii. Rusaliile reprezintă una dintre sărbătorile creștine care nu au dată fixă în calendar. Puțină lume știe însă ce se sărbătorește, de fapt, în această zi. Anul acesta, Rusaliile pică pe 23 iunie, la fix 50 de zile de la Înviere.
În fiecare an, creștinii ortodocși și nu numai sărbătoresc Rusaliile, care se calculează în funcție de ziua în care pică Paștele. Astfel, după 50 de zile de la Înviere, în calendarul ortodox este din nou mare sărbătoare. Anul acesta, creștinii ortodocși au sărbătorit Paștele pe 4 mai, ceea ce înseamnă că Rusaliile pică pe 23 iunie.
Nu toată lumea știe însă ce se sărbătorește în această zi, din punct de vedere al Bisericii Ortodoxe. Rusaliile încheie, de fapt, ciclul Sărbătorilor Pascale, care includ Învierea, Înălțarea și la final, Pogorârea Sfântului Duh. Rusaliile mai sunt cunoscute în popor și sub denumirea de Cincizecime, pentru că se sărbătoresc la 50 de zile de la Paște.
Biblia amintește de această sărbătoare ca fiind ziua în care Duhul Sfânt s-a coborât asupra Apostolilor sub forma unor limbi de foc. În urma acestei minuni, Sfinții Apostoli au putut să vorbească în mai multe limbi străine, astfel încât să transmită mai departe, în toată lumea, învățăturile Domnului Iisus Hristos. Tocmai de aceea, Rusaliile reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători, alături de Înviere. Această zi a fost sărbătorită chiar de pe vremea Sfinților Apostoli.
Rusaliile pică întotdeauna într-o duminică, dar a doua zi este de asemenea sărbătoare. Lunea respectivă, cunoscută și ca a doua zi de Rusalii, reprezintă, de fapt, data la care se sărbătorește Sfânta Treime. Începând cu anul 2008, în România prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate sărbători legale.
Așadar, acest week-end va fi unul prelungit pentru românii care lucrează la stat. Aceștia vor reveni la muncă marți, pe 9 iunie. Nu doar în țara noastră Rusaliile sunt considerate zile libere. De asemenea, această sărbătoare este una legală în Franța, Germania, Grecia, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Islanda, Luxembrug, Ungaria, Norvegia, Țările de Jos (Olanda), Madagascar, Senegal sau Togo.
Anul acesta, catolicii au sărbătorit Rusaliile pe 31 mai și 1 iunie. Acestea au fost, de asemenea, zile libere legale pentru cei care au această credință. Trebuie menționat și faptul că Rusaliile sunt considerate a fi ziua în care a luat naștere Biserica Creștină. Totul a pornit de la momentul în care Duhul Sfânt s-a pogorât, la Ierusalim, asupra celor 12 Apostoli. Imediat după aceea, Sfântul Petru le-a vorbit în mai multe limbi oamenilor adunați acolo și astfel toți au înțeles ce spunea acesta. 3.000 de oameni s-au convertit atunci la creștinism și au alcătuit prima comunitate creștină din Ierusalim.