Mosii de Vara. Ce este INTERZIS sa faci in sambata dinaintea Rusaliilor! Traditii si superstitii: ce se intampla cu cei care nu tin aceasta sarbatoare

Publicat: 26 May. 2018, 18:43 Life

Mosii de vara. Ce este INTERZIS sa faci in sambata dinaintea Rusaliilor!

Crestinii ortodocsi praznuiesc duminica Rusaliile, marcand 50 de zile de la Inviere, iar luni, Sfanta Treime, sarbatorita a doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh si care incheie, practic, o perioada incarcata simbolic din punct de vedere religios.

Pe 26 mai, in toate bisericile se oficiaza slujbe pentru pomenirea tuturor celor trecuti la viata vesnica. Credinciosii impart sarmale si fructe de sezon si se feresc sa circule noaptea pentru ca atunci se spune ca ar bantui sufletele raposatilor.

Denumirea de Rusalii provine de la sarbatoarea trandafirilor in lumea romana, numita Rosalia, care era consacrata cultului mortilor. De aceea, in sambata dinaintea Rusaliilor se pomenesc mortii intr-o zi cunoscuta traditional ca Mosii de Vara.

La biserică se duc crengi de tei și frunze de nuc. Preoții le sfințesc și creștinii le pun la icoane sau streașină pentru că se spune că alungă spiritele rele.

Potrivit calendarulortodox.ro, se mai spune ca daca in aceasta zi ploua, anul va fi manos. Si daca arunci o crenguta de tei in ploaie, se opreste.

Continuarea articolului »

Publicat: 26 May. 2018, 18:43 Life
Pe aceeași temă