Ce să mănânci în post ca să nu te îngrași? Listă de alimente permise și cantități

Publicat: 17 mart. 2021, 12:37 Autor: ileana.ghinea General
Ce să mănânci în post ca să nu te îngrași? Listă de alimente permise și cantități

Îngrășatul în post se poate transforma, într-adevăr, în realitate, dacă nu suntem atenți la alegerile culinare pe care le facem în această perioadă. Postul este recomandat, atât pentru corp, cât și pentru minte. Hipocrate susținea, de exemplu, că bolile cauzate de excesele alimentare pot fi vindecate prin post.

„Cu siguranță recomand pacientelor și pacienților mei să respecte perioada postului. Indiferent că aleg să urmeze o astfel de dietă pentru o perioadă sau pe toată perioada, îmi place să mă asigur că pacientele mele înțeleg că trebuie să aibe mare grijă la cantități și la combinațiile pe care le fac. Alimentația de post dacă nu este proporționată corect vine la pachet cu o sumedenie de neplăceri.”, explică Wasim Nazer, specialist în nutriție.

Ce să mănânci în post ca să nu te îngrași? Listă de alimente permise și cantități

Lista de alimente permise în timpul postului și, mai ales, cantitățile în care pot fi ele consumate, constituie punctul de pornire în acest demers de a ne păstra, cel puțin, numărul de kilograme pe care-l avem.

1. Legume și fructe proaspete
Recomandate a fi consumate crude sau în salate. Legumele proaspete pot fi consumate în combinație cu fructe uscate, în cantități mici.

2. Cereale integrale
30 g de cereale integrale poți consuma, fără probleme, la micul-dejun. Adaugă lapte vegetal de soia sau de migdale, tărâțe de ovăz, fructe uscate și semințe.

3. Pâine şi făinoase integrale
Maxim 5 felii de pâine pe zi sau o porție mică de paste integrale sau orez brun. Accentul trebuie pus pe legume, crude sau gătite, şi fructe, în defavoarea făinoaselor sau a dulciurilor.

4. Nuci și semințe
30 g înseamnă o porție sănătoasă de nuci sau semințe pe care le putem consuma la o masă. Acestea pot fi adăugate fie în salată, fie în cerealele de la micul-dejun, așa cum povesteam mai devreme.

5. Ulei vegetal
Atenție însă la cantitatea de ulei folosită! Proporția corectă este 1 lingură la 1 kilogram de legume.

6. Leguminoasele şi ciupercile
Lintea, năutul, fasolea uscată de diverse culori sunt bogate în minerale şi proteine, gustoase sub formă de iahnie şi piureuri tartinabile sau sub formă de supă cremă.
Dintre toate, lintea este bogată în proteine şi fibre, dar săracă în grăsimi şi calorii.

7. Tofu
Brânza de tofu, simplă, în saramură sau afumată, cu măsline sau cu ardei, este un tip de alimentație de post cu un conţinut mare de proteine şi echilibrează astfel apetitul. Brânza tofu poate fi adăugată în rețete de post pentru prepararea tocăniţelor, ciorbelor, omletei şi frigăruilor.

8. Avocado
Preparat cel mai bine sub formă de guacamole, avocado înlocuiește cu succes untul sau pateul. În plus, este mult mai gustos și mai sărac în calorii.

Iată așadar cât de complexă poate fi lista de alimente permise în timpul postului și cât de multe pot fi combinațiile care te ajută să nu te îngrași.

Publicat: 17 mart. 2021, 12:37 Autor: ileana.ghinea General
Pe aceeași temă