Material VIDEO în care medicul specialist în Recuperare și Medicină Fizică Balneologie.
Torticolisul congenital este una dintre principalele neplăceri ale unui bebeluș în primele luni de viață. Cum îl afectează, cum îl identificăm, ce trebuie să facem? Despre toate am discutat cu dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare și Medicină Fizică Balneologie.
Înainte să te invit să urmărești materalul video în care specialistul îți explică pas cu pas ce este de făcut, o să-ți facem o scurtă descriere a acestei situații medicale, denumită torticolis congenital.
„Torticolisul congenital este o deviație în plan lateral a capului pe axul trupului. Se tratează obligatoriu în primele luni de viață”, explică specialistul, dr. Cornel Brotac. Determinat fie de o poziție incorectă a fătului în uter, fie de o creștere deficitară a mușchilor gâtului sau de un spasm muscular determinat de un traumatism produs în timpul expulziei, îmbucurător este faptul că torticolisul congenital poate fi recuperat. Foarte important, în acest caz, este rolul părintelui care trebuie să analizeze cu atenție poziția nou născutului, iar daca i se pare că ceva nu este în regulă, este musai să apeleze urgent la medicul specialist.
Care sunt semnele care trebuie să te ducă cu gândul torticolis congenital:
1. Bebelușul tău își ține capul într-o singură parte.
2. Bebelușul tău are capul aplecat și nu poate să-l miște.
3. Preferă să se uite peste umăr.
4. Dacă este alăptat bebelușul tău va avea un diconfort atunci când mănâncă pe o anumită parte.
5. Se chinuie să întoarcă capul și nu poate.
Te invit în cele ce urmează să urmărești un interviu video cu dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare și Medicină Fizică Balneologie.