Este un proces normal al organismului femeii, insa chiar si acum ridica multe semne de intrebare.
Ovulatia nu inseamna doar hemoragia lunara care cureaza intre 3-4 si 6-7 zile, ci este un apogeu al ciclului menstrual. Tot ce se intampla in perioada ciclului menstrual are ca principal scop crearea unor factori de baza pentru producerea si fecundarea ovulului.
Ovulatia reprezinta si fertilitatea femeii, care trebuie urmarita cu atentie de un cuplu in momentul in care vor sa conceapa un copil. Aceasta apare o data pe luna, atunci cand mii de ovule sunt eliberate din ovare.
In esenta, ovulatia este procesul de eliberare a unui ovul matur din folicului localizat in ovarul femeii. Aceste trece prin trompele ovariene iar in final ajunge in uter.
Ovulatia are loc in mare parte din viata femeii, mai precis de la pubertate si pana la menopauza si se produce o singura data intr-o faza de ciclu. In mod normal, perioada fertila a femeii are loc la mijlocul ciclului menstrual, si este momentul propice pentru ca o femeie sa ramana insarcinata.
Odata ce un ovul a fost fertilizat, hormonii modifica automat functionarea organismului pentru a impiedica eliberarea altor ovule, incat corpul sa se poata concentra doar pe noua sarcina.
Pentru a identifica simptomele ovulatiei, pentru sa fii atenta la urmatoarele aspecte, care sunt extrem de importante:
Acesta este un indicator extrem de bun, fiind un raspuns al organismului in perioade fertile dar si infertile. Pe durata ciclului mentrual, mucusul se va prezenta uscat, dupa care se va transforma si va deveni cremos, apoi limpede si alunecos in perioada fertila.
De multe ori, multe femei resimt dureri in zona abdomenului inferior, insa o durere prea mare nu este ok. Senzatia de disconfort nu este motiv de speriat, insa durerea poate indica o problema medicala, si ar fi indicat ca femeile ce resimt dureri mari in perioada ovulatiei sa mearga la ginecolog pentru investigatii amanuntite.
Pentru asta trebuie sa-ti monitorizezi temperatura in fiecare zi, neaparat dimineata si la aceeasi ora, pentru a putea vedea fluctuatiile de temperatura. Dupa ovulatie, temperatura va incepe sa creasca si va ramane in acelasi stadiu pana la urmatorul ciclu menstrual. Mare grija, daca esti insarcinata, vei avea aceeasi temperatura constant.
Pentru femeile cu ciclu regulat de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, fiind si prima zi a ciclului menstrual, dar si prima zi de sangerare. Insa la un ciclu de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a, iar la cel de 30 de zile, are loc in a 16-a zi.
Pentru a se identifica prima zi a perioadei fertile, trebuie luat in calcul ciclul cu cel mai mic numar de zile, din el scazandu-se numarul 18. Insa pentru a identifica ultima zi a perioadei fertile, trebuie luat ciclul cu cel mai mare numar de zile si din el se scade 11.
Ciclul mentrual dureaza intre 21 si 35 zile si este impartit in faza foliculara, luteala, iar intre ele are loc ovulatia. Dupa ovulatie, organismul elibereaza progesteron, fiind un hormon care are rolul de a pregati corpul pentru sarcina.
Acesta provoaca cresterea temperaturii cu pana la 0.5 grade, astfel ca iti poti da seama cand si daca a avut loc ovulatia. Daca vrei sa ramai insarcinata, trebuie neaparat sa consumi alimente bogate in acid folic, dar sa ai si un stil de viata sanatos, sa mananci echilibrat si sa eviti alcoolul si cofeina.