Foarte multe parfumuri, in special cele de lux, contin ingrediente misterioase.
Adesea obtinute prin metode ciudate, acestea sunt foarte scumpe si asa se intampla si in cazul unui ingredient numit ambergris. Daca l-ati regasit vreodata cand citeati eticheta vreunui parfum, ei bine, acesta are un loc de origine destul de scarbos.
Ambergris sau ambra a fost un ingredient-cheie, folosit de-a lungul secolelor de parfumeriile de lux. Componenta esentiala din foarte multe parfumuri apreciate, in special de catre femei, are si o metoda foarte stranie prin care este obtinuta. Numele ne duce cu gandul la ceva luxos sau la un tip de ulei, dar in realitate lucrurile stau cu total diferit.
Substanta este, de fapt, voma de balena. Oricat de straniu ar putea sa sune, ambergris este un ingredient obtinut intr-un mod scarbos. Se regaseste in forma sa pura, o substanta similara cu ceara, lipita de peretii intestinali ai casalotilor. Doar aceste animale produc ambergris, insa savantii nu au nici pana in prezent vreo explicatie pentru acest fenomen.
Totodata, cel mai celebru parfum in care se regaseste ingredientul cheie este Chanel Nr. 5, iar fiecare sticuluta poate sa coste peste o suta de dolari. Oamenii de stiinta cred ca ambergrisul se formeaza in intestinele casalotilor pentru a impiedica obiectele iritante. Asa cum sunt ciocurile de caracatita si procesul ajuta pentru a le face mai usor de digerat.
Specialistii au estimat ca doar 1% dintre casaloti reusesc sa produca ambergris veritabil. Odata ce a fost excretat, acesta are o nuanta de gri inchis sau de negru si pluteste prin apa. Se intareste cu trecerea timpului, si pana sa ajunga la tarm pot trece chiar cativa ani de cand a fost excretat de balena. O singura bucata de ambergris, de cativa centimetri, ajunge sa coste si 200.000 de dolari.
De asemenea, cand este in forma pura, ambergrisul are un miros intepator, de fecale marine. Cand se mai solidifica, incepe sa emane un miros dulce si placut de pamant. Pentru ca este atat de greu de gasit, un singur gram se vinde cu mii de dolari. Atunci cand pluteste in mare, roca de ambergris este aproape imposibil de observat.
In prezent, comertul cu voma de balena este ilegal in tari precum Australia sau Statele Unite ale Americii. Asta deoarece speciile de casaloti au fost considerate in pericol de disparitie, dupa ce au inceput sa fie vanate in masa de traficanti.
In Egiptul Antic, oamenii foloseau ambergris ca pe un soi de tamaie, pe cand europenii medievali ca pe un soi de odorizant, incat sa acopere mirosul de putrefactie in timpul Ciumei Negre. Parfumeriile europene i-au oferit o noua intrebuintare, cea de agent de legare a altor ingrediente din parfumuri. Ambergris face ca mirosul parfumuljui sa persiste mai mult timp pe piele si il intensifica.
(sursa: bbc.com)