Ce ar putea să se întâmple în România, dacă ar fi lovită de un seism major. Raed Arafat: ”Numărul morților este greu de estimat”

Publicat: 05 Mar. 2021, 09:53 Arhiva

Șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit în urmă cu o zi despre ce s-ar întâmpla în condițiile în care în țara noastră s-ar produce un seism major care s-ar solda cu decese și mulți oameni răniți. Ultimul plan privind un posibil cutremur major a fost testat la nivel național în urmă cu trei ani, în anul 2018.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din România, Raed Arafat, susține faptul că în condițiile în care un cutremur major ar avea loc în România, țara ar fi pregătită, mai ales în ultimii ani, să facă față unui posibil dezastru, în ceea ce privește dotările. Ultimul plan care privește un posibil seism mare a fost testat la nivel național în anul 2018: „A fost testat de mai multe ori un plan, ultima dată în 2018 – «Exercițiul Seism 2018». A fost o mobilizare continuă de cinci zile pe plan național, a fost testată și evacuarea pacienților, evacuarea internațională, mobilizarea națională de răspuns”.

„Răspunsul la un cutremur major nu îl dă doar Bucureștiul, ci toată țara. Dotarea care s-a făcut în ultimii trei ani este consistentă pe plan național, noi nu aveam echipamente specifice. România a făcut un pas major de dotare și pregătire în ultimii ani comparativ cu 2016-2017.

Acum avem containere de căutare-salvare, câte două în fiecare județ, cu o echipă, carotele care taie în beton pentru căutarea oamenilor, senzori pentru depistarea persoanelor aflate sub dărâmături, echipamente grele – s-au cumpărat buldozere pentru prima fază a intervenției, s-a dotat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și pe linie medicală, cu ambulanțe”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: ”Numărul morților este greu de estimat”

De asemenea, Raed Arafat susține că în cazul unui cutremur mare, ar putea să fie afecate și alimentarea cu apă și energie electrică, nu doar structurile de rezistență.

„Există spitale care au fost reabilitate, altele, nu. Problema spitalelor în zona calamitată nu este doar structura clădirii, ci inclusiv partea de energie – după un cutremur, depinde cum vor funcționa generatoarele electrice, apa, partea de echipamente”, a precizat Raed Arafat, arată Libertatea.

”Nu voi lansa cifre pentru că numărul morților este greu de estimat, depinde la ce oră va avea loc cutremurul, unde vor fi oamenii. Clar este că, dacă rămânem cu multe clădiri neconsolidate, o să avem un număr de răniți și de morți semnificativ. Intervenția de salvare va fi una grea, s-ar putea să dureze să poți interveni să salvezi oamenii de sub dărâmături. Problema prevenției rămâne cea mai corectă soluție, doar așa reducem consecințele grave ale unui posibil cutremur și rolul nostru devine astfel mai ușor de executat”, a mai spus oficialul.

sursă foto: captură video Youtube

Publicat: 05 Mar. 2021, 09:53 Arhiva
Pe aceeași temă