Ce ar putea să ne aștepte în al patrulea val pandemic! România, brăzdată de tulpina braziliană și cea indiană

Publicat: 24 mai 2021, 09:23 Autor: Andreea Voicu Arhiva

România traversează în prezent o perioadă mai ”liniștită”, după ce numărul de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus se află pe o pantă descendentă. Astfel că autoritățile au decis ca de pe 15 mai, măsurile să se relaxeze în țară. Totuși, specialiștii deja vorbesc despre cel de-al patrulea val, care ar avea tulpina braziliană și cea indiană.

Conform unui raport făcut de publicația Bloomberg, România se află pe locul 40 din 70 la categoria statelor analizate sub aspectul rezultatelor obţinute prin campaniile de vaccinare în raport cu evoluţia infectărilor provocate de noile tulpini ale coronavirusului. Tulpinile braziliană și indiană s-au răspândit în majoritatea statelor globului, inclusiv în România.

Ce spune biostatisticianul Octavian Jurma

Biostatisticianul Octavian Jurma a spus pentru publicația Adevărul că în următorul val al pandemiei, cel de-al patrulea, tulpina braziliană și cea indiană reprezintă o ”amenințare serioasă” pentru țara noastră.

„Tulpina aceasta braziliană, P1, a fost cea care a fost responsabilă de valul din Manaos, care a venit peste o populaţie imunizată natural în proporţie de peste 70%, cam cum e România la ora asta (n.r. – până la 40%). De aceea, pentru noi e periculoasă pentru că şi noi, practic, am urmat modelul brazilian, deoarece în Valul 3 am lăsat epidemia să evolueze. Epidemiologic, e ca la un incendiu: fie intervii rapid şi limitezi înainte să ardă casa, fie laşi casa să ardă şi vezi ce a rămas. Se vede frumos în curbă acum, când observăm că am dobândit imunizare mai mult cu ajutorul virusului, decât cu ajutorul vaccinului. În Brazilia încă este rău şi varianta din Manaos se răspândeşte în toată ţara. A apărut un raport pe decesele copiilor: mortalitatea la copii în Brazilia (pe fondul tulpinii P1) este semnificativ mai mare decât în Statele Unite, pe tulpina britanică”, a declarat Octavian Jurma.

România, amenințată în valul 4 de tulpina braziliană și cea indiană

„Singurele tulpini care pot să prevaleze acum sunt cea braziliană, cea sud-africană şi cea indiană, ultima fiind (se pare) mai infecţioasă decât cea britanică, de asta fiind şi atât de îngrijoraţi specialiştii din Regatul Unit. Sunt studii care arată că este mai infecţioasă între 50% şi 200%, nu se ştie sigur. În India, infecţia asta are loc pe fondul unei imunizări de turmă ridicate, pentru că ei au avut aproape nouă luni de numere mari de infectări zilnice, de decese etc. Ei nu au avut două valuri, ci unul singur, gigantic. Şi, când au scăzut de la 100.000 de cazuri la 10.000 de cazuri – cam cum se întâmplă la noi, păstrând proporţiile, s-au relaxat complet şi au zis că au terminat cu pandemia.

Una dintre aceste două tulpini – cea braziliană sau cea indiană – va deveni dominantă în Valul 4. Deocamdată sunt puţine cazuri, dar aşa a început şi cea britanică: a fost un caz, două, apoi a ieşit primul ministru şi a spus că «totul e sub control». Lumea nu înţelege ce înseamnă creşterea exponenţială: 2 cazuri se transformă în 4, apoi în 16, iar în 2 luni te miri de unde vin. De aceea este important să intervii rapid şi să nu laşi ca una dintre aceste tulpini să capete masă, volum şi viteză. În următoarele două luni, numerele o să fie mici, pentru că avem imunitatea aceasta de turmă, iar tulpina britanică scade pentru că nu îşi mai prea găseşte «clienţi». O să fie suficienţi cât să menţină secţiile ATI ocupate cu câteva sute de cazuri, la fel cum s-a întâmplat vara trecută. Eu sunt convins că tulpina indiană se răspândeşte comunitar, tocmai pentru că descoperim cazurile târziu. Tocmai pentru că probabilitatea să o descoperi la un număr atât de mic de secvenţieri e atât de mică, atunci când o descoperi înseamnă că e transmitere comunitară”, a declarat dr. Octavian Jurma.

Sursă foto: Pixabay

Publicat: 24 mai 2021, 09:23 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă
×