Cât de mare e riscul de a rămâne din nou însărcinată la scurt timp după o naștere

Publicat: 06 mart. 2025, 11:33 Autor: Loredana Dumitrașcu Life
Cât de mare e riscul de a rămâne din nou însărcinată la scurt timp după o naștere

Cât de mare e riscul de a rămâne din nou însărcinată la scurt timp după o naștere. Perioada post-partum sau al patrulea trimestru de sarcină, așa cum mai este ea numită, reprezintă intervalul de aproximativ șase săptămâni după naștere, în care corpul femeii trece printr-un proces complex de recuperare și readaptare la starea pre-sarcină.

Despre perioada post-partum din punct de vedere ginecologic și al stilului de viață – interviu în tandem cu Dr. Caliopia Gavril Parfene, Medic primar Obstetrică-Ginecologie și Alexandra Alexandru, Nutriționist Dietetician autorizat.

Această etapă este una intensă, plină de transformări fizice, cât și emoționale. Este o etapă provocatoare pentru femeia care abia a devenit mamă întrucât presupune atât o adaptare la transformările prin care trece corpul, cât și o adaptare la o nouă rutină, cea a vieții de mamă.

Cât de mare e riscul de a rămâne din nou însărcinată la scurt timp după o naștere

R: Pentru început, aș vrea să urmăm un fir cronologic și să discutăm despre perioada imediat după naștere. Doamna doctor Parfene, ne puteți spune cât timp durează recuperarea după naștere? Aici ne referim atât la nașterea naturală, cât și la cea prin cezariană.

Dr. Caliopia Gavril Parfene: Da, aș începe în primul rând să definim această perioadă. Este perioada post-partum, lăuzia, puerperium sau chiar trimestrul al patrulea al sarcinii, care apare după nașterea propriu-zisă, după delivrență, expulzia placentei, pe o perioadă de șase săptămâni. Este o perioadă în care se presupune că refacerea și recuperarea mamei sunt câștigate în totalitate, în care modificările fiziologice și anatomice pe care pacienta le manifestă, le dezvoltă pe parcursul sarcinii și după naștere revin la perioada de dinaintea sarcinii.

Perioada post-partum: vulnerabilă, critică și ușor neglijată

Organizația Mondială a Sănătății caracterizează această perioadă ca fiind extrem de vulnerabilă, critică și ușor neglijată de personalul medical, pentru că informațiile furnizate pacientei, serviciile medicale oferite în această perioadă sunt puțin limitate. Sunt 40% dintre femei care nu se prezintă la controlul post-partum. Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie recomandă ca în perioada de trei săptămâni post-partum, pacienta să aibă acces facil la consult medical de specialitate și chiar să poată accesa telefonic medicul curant și în special medicul neonatolog.

Această perioadă este împărțită în mai multe etape:

  • o fază acută, care cuprinde primele ore după naștere, 6-12 ore;
  • o fază subacută, primele șase săptămâni;
  • o perioadă tardivă, în care pacienta se reface, o perioadă care reprezintă șase luni după naștere.

Citește tot interviul aici.

foto: colaj ciao.ro

Publicat: 06 mart. 2025, 11:33 Autor: Loredana Dumitrașcu Life
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. În…...
Pe aceeași temă
×