Când se sărbătorește Ziua Morților sau Luminița. Ce tradiții trebuie să respecți

Publicat: 31 oct. 2022, 10:50 Autor: Camelia News
Când se sărbătorește Ziua Morților sau Luminița. Ce tradiții trebuie să respecți

Când se sărbătorește Ziua Morților sau Luminița. Ziua Morților sau Luminița, așa cum este cunoscută în popor, este o sărbătoare specifică zonelor Banat, Transilvani și Maramureș. Toți credincioșii ortodocși se pregătesc intens pentru ziua în care cei trecuți în neființă sunt pomeniți. Când se sărbătorește Ziua Morților și ce tradiții trebuie să respecți.

Ziua Morților se sărbătorește în fiecare an pe data de 2 noiembrie. Cu toate acestea, pomenirea sufletelor celor adormiți se face în seara de 1 noiembrie. Aceasta este o sărbătoare romano-catolică și a devenit populară în Transilvania pe când regiunea făcea parte din Impreiul Austro-Ungar. În calendarul romano-catolic ziua de 1 noiembrie este trecută ca fiind Ziua Tuturor Sfinților.

Ziua de 2 noiembrie este destinată sărbătorii denumită Ziua Morților. Deși la început a fost o sărbătoare romano-catolică, după unele adaptări religioase aceasta a fost preluată și de ortodocși, luterani, calvini și unitarieni. Ziua Morților se sărbătorește în Transilvania, Banat și Maramureș, indiferent de religie.

Tradiția populară spune că în noaptea de 1 noiembrie porțile dintre lumea celor vii și celor morți se deschide, iar suftele celor trecuți în neființă se întorc printre cei vii. Înainte de sărbătoarea propriu zisă de pe 2 noiembrie, pe 1 noiembrie preoții vin în cimitire să țină slujba de pomenire. Înainte de asta, cei dragi trebuie să curețe mormintele celor decedați și să le împodobească cu flori, mai ales cu crizanteme, coronițe de brad și lumânări pentru a lumina calea celor care au trecut în neființă.

Ce tradiții trebuie să respecți

Ziua Morților are o serie de tradiții care trebuie respectate, așa cum are orice sărbătoare de altfel. Acestea trebuie respectate cu sfințenie. Iată de ce trebuie să ții cont în Ziua Morților.

Pe 1 noirmbrie mormântul celui decedat nu trebuie vizitat de către cineva cu care s-a certat câr timp a fost în viață. Tot atunci, cei dragi trebuie să dea de pomană mâncare caldă, dar fără alcool. În zonele din Ardeal, oamenii împart copiilor pateuri sau dulciuri.

Pe data de 2 noiembrie credincioșii nu au voie să muncească și să spele haine. Pe lângă asta, nu este bine să plângo ori să fi supărat pentru celor trecuți în neființă nu le place să-i vadă pe cei dragi, lăsați în urmă, suferind.

Publicat: 31 oct. 2022, 10:50 Autor: Camelia News
Autor: Camelia
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. In…...
Pe aceeași temă