Cand este Pastele Blajinilor in 2019. Ce obiceiuri se respecta de sufletul celor adormiti

Publicat: 30 apr. 2019, 10:02 Autor: madalina m. Life

Pastele Blajinilor reprezinta o sarbatoare ce are loc la cateva zile dupa Invierea Mantuitorului.

Cand este Pastele Blajinilor in 2019? Este o sarbatoare ce nu are, totusi, o randuiala in tipicul bisericesc ortoxod. In folclor, „blajinii” mai sunt cunoscuti si sub un alt nume, cel de „rohmani”. Totodata, in credinta populara se pune foarte mare accent pe cultul celor adormiti.

Credinciosii tin Pastele Blajinilor in lunea care pica dupa Duminica Tomii. Sarbatoarea populara este sarbatorita si acum, fiind respectate anumite obiceiuri. Multe dintre acestea dateaza din folclor si cei care le respecta organizeaza de cele mai multe ori un praznic, pentru a-i aminti pe cei adormiti. Ce nu stiai despre Lumina Sfanta de la Ierusalim

Cand este Pastele Blajinilor in 2019

Cand este Pastele Blajinilor in 2019

Se crede ca Blajinii sunt reprezentari ale oamenilor primordiali. Acestia sunt cunoscuti ca oamenii care au luat parte la facerea lumii, dar si ca sustin stalpii de sprijin ai Pamantului. In crestinism, ei sunt cunoscuti datorita calitatilor morale, cum ar fi bunatatea, simplitatea si blandetea, considerate deosebite. Acestea i-au transformat in modele pentru oameni, demne de urmat in fiecare zi.

Pastele Blajinilor nu intra in canonul bisericii ortodoxe, iar in acest an se sarbatoreste pe data de 7 mai 2019. Este ziua in care sunt pomeniti toti mortii. Credinciosii obisnuiesc sa aduca de pomana la cimitir si sa depuna anumite ofrande. Mai mult, cei adormiti sunt plansi si se organizeaza un praznic in cimitir in amintirea acestora. Razvan Ciobanu a murit in a doua zi de Paste

Obiceiuri de Pastele Blajinilor in 2019

Este o sarbatoare respectata in multe regiuni din Romania. Oamenii din Transilvania, Banat, Maramures, Moldova si Bucovina o respecta cu mare sfintenie si pregatesc alimente pentru a le da de pomana. In general sunt din cele traditionale, care au fost si pe masa de Paste.

In credinta populara, se spune ca este o zi din an cand sufletele celor care au murit sunt libere si pot umbla pe pamant. Mai mult, pot sa guste si din mancarurile pe care le-au adus cei vii, si le dau de pomana pentru ei.

Cel mai cunoscut obicei care este respectat si acum, in mediul rural, este acela ca oamenii arunca in apele curgatoare cojile de ou rosu. Le pot arunca in Vinerea sau Sambata Mare, iar acestea se spune ca vor ajunge pe Apa Sambetei. Legenda spune ca este lumea in care locuiesc Blajinii, si astfel ei sunt vestiti ca a sosit timpul sa serbeze sfintele Paste.

 

Publicat: 30 apr. 2019, 10:02 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă