Bruxismul sau scrâșnitul dinților. Cum scapi de sâcâitoarea problemă

Publicat: 30 sept. 2022, 21:12 Autor: ileana.ghinea Arhiva
Bruxismul sau scrâșnitul dinților. Cum scapi de sâcâitoarea problemă

Bruxismul sau scrâșnitul dinților este, ne explică medicul stomatolog, asistent universitar, dr. Alin Gabor, o problemă medicală pe care dacă nu o tratăm, se poate transforma într-o patologie care vine la pachet cu o sumedenie de alte probleme medicale.

Deși nu s-a descoperit, încă, o cauză care poate fi învinovățită în proporție de 100% de instalarea bruxismului, medicul stomatolog susține că din studiile realizate pe pacienții diagnosticați cu bruxism, concluzia ar fi că este determinat de stres.

„Bruxismul este o afecțiune caracterizată prin scrâşnirea, frecarea sau încleştarea dinţilor. Treptat, acest obicei poate duce la apariția durerilor de dinți sau la sensibilitate dentară și, în unele cazuri, chiar la tocirea dinților. Pe măsură ce afecțiunea avansează, țesuturile dentare sunt afectate și apare retracția gingivală.”, explică dr. Alin Gabor.

Există două tipuri de bruxism:

Bruxism diurn – pacienții pot să scrâșnească sau să își încleșteze dinții pe timpul zilei, fără să își dea seama;
Bruxism nocturn – acesta este asociat și cu alte tulburări de somn, precum sforăit și apnee (opriri scurte ale respirației).

Revenind la cauzele care declanșează bruxismul, există mai multe direcții de studiu care au identificat următoarele posibile cauze:

Cauzele bruxismului, factori de risc și posibile complicații

– stres, anxietate, frustrări, furie;
– malocluzie dentară (alinierea incorectă a dinților);
– odihnă insuficientă;
– dezvoltarea disproporționată a oaselor maxilare;
– schimbarea dentiției temporare cu cea permanentă;
– tulburări de somn.

Bruxismul este diagnosticat în urma unui control efectuat de medicul stomatolog, care va evalua starea danturii pe parcursul mai multor vizite, pentru a determina dacă schimbările au evoluat și dacă este necesar un tratament specific. Pe lângă examinarea dentară, poate fi efectuată și o radiografie dentară sau tomografie computerizată, pentru a evalua starea rădăcinilor dentare și a osului maxilar.

Simptome ale apariției bruxismului pot fi:

scrâșnitul și încleștarea dinților – sunetul este atât de puternic încât te poate trezi din somn;
dinții sunt ciobiți și slăbiți;
smalțul este deteriorat;
sensibilitate dentară și dureri puternice ale dinților;
dureri faciale, ale gâtului sau ale mandibulei;
dureri de cap, în special în zona tâmplelor;
slăbirea sau încordarea mușchilor mandibulei;
tulburări de somn.

„În cazul în care discutăm despre o astfel de patologie instalată la copii, din fericire în proporție foarte mare dispare natural la adolescență, fără să se intervină în vreun fel. În cazul adulților, lucrurile se complică puțin, iar primul sfat medical pe care-l dau pacienților mei este folosirea gutierei (dispozitiv din plastic care se mulează de dantură și are rolul de a separa dinții și de a împiedica lezarea lor prin scrâșnit sau încleștare). De asemenea, acolo unde este cazul, montăm coroane dentare (în care smalțul dinților este deteriorat și uzura dentară a dus la creșterea sensibilității, poate fi necesară folosirea coroanelor dentare pentru a remodela aspectul dinților).”, conchide medicul stomatolog, dr. Alin Gabor.

Publicat: 30 sept. 2022, 21:12 Autor: ileana.ghinea Arhiva
Pe aceeași temă