Fațetele din compozit, metoda non-invazivă care te ajută să ai dinți perfecți

Publicat: 24 feb. 2023, 19:53 Autor: ileana.ghinea Arhiva
Fațetele din compozit, metoda non-invazivă care te ajută să ai dinți perfecți

Fațetele din compozit, spun specialiștii stomatologi, sunt cea mai la îndemână opțiune atunci când îți dorești să ai dinți perfecți. Sunt extrem de accesibile la preț, iar acest lucru nu compromite în niciun fel aspectul danturii tale care va fi una de Hollywood.

„Spre deosebire de fațetele din ceramică, fațetele de compozit au un cost mai mic și beneficiază de un tratament net inferior ca și durată. Procedura medicală se realizează prin metoda numită fațetare directă, într-o singură etapa, în cabinet, fără intervenția tehnicianului dentar. În plus, recomand acest tip de fațetare și din perspectiva faptului că montarea lor presupune o frezarea minimă, spre deloc a stratului de smalț dentar, metoda fiind minim-invazivă. Practic, în prima etapă se realizează o șlefuire moderată a suprafeței exterioare a dintelui și ulterior se aplică mai multe straturi de material compozit, fiecare strat fiind fotopolimerizat și finisat pentru ca rezultatul final să corespundă atât funcțional cât și estetic.”, explică medicul stomatolog, dr. Alin Gabor.

„Acum, există situații în care nici măcar nu este necesară șlefuirea, însă totul depinde de poziția dinților, de problemele lor. Tehnica de punere a compozitului poate fi strat cu strat sau prin injectare.”, a mai spus medicul.

Când este recomandată fațetarea din compozit

Fațetele din compozit reprezintă o soluție în următoarele situații:

1. Dinții au suferit ușoare modificări de structură: mici fisuri, ușoare schimbări de culoare sau ușoare încălecări sau schimbări de poziție a unui dinte sau grup de dinți
2. Unul sau mai mulți dinți au forme sau poziții ușor inestetice, dar nu există spații foarte mari între ei.
3. Fațetele trebuie să fie realizate rapid, în decursul unei singure ședințe.
4. Bugetul alocat fațetelor este limitat.

Pe lângă avantajele expuse mai sus, cu siguranță fațetele din compozit au și o serie de dezavantaje pe care, de asemenea, medicul stomatolog Alin Gabor le prezintă, mai departe.

„Fațetele din compozit, nefiind tratate la temperaturi ridicate tind să se deterioreze destul de rapid, majoritatea necesitând schimbarea la 1- 2 ani, în special din cauza modificărilor coloristice. Și, nu în ultimul rând, compozitul, spre desosebire de porțelan sau zirconiu, atrage prin structura sa poroasă o cantitate mai mare de placă bacteriană, ceea ce solicită o igienă dentară mai riguroasă din partea pacientului.”, conchide medicul stomatolog.

Publicat: 24 feb. 2023, 19:53 Autor: ileana.ghinea Arhiva
Pe aceeași temă