Boala Lyme, complicația periculoasă pe care o o poți face dacă te mușcă o căpușă! Virgil Musta explică ce trebuie să faci

Publicat: 08 iun. 2021, 10:44 Autor: Elena Arhiva
Boala Lyme, complicația periculoasă pe care o o poți face dacă te mușcă o căpușă! Virgil Musta explică ce trebuie să faci

Boala Lyme, cunoscută și sub denumirea de infecția Lyme, este o afecțiune bacteriană transmisă de căpușă. Căpușele trăiesc, de obicei, în sol umbrit, umed și adesea se prind de iarbă înalta, de tufișuri, arbuști și crengile joase ale copacilor. Pajiștile și grădinile pot adăposti căpușe, mai ales cele de la marginile pădurilor.

Medicul Virgil Musta a explicat cum trebuie să acționăm în cazul în care descoperim că am fost mușcați de o căpușă și care sunt măsurile preventive pentru a evita o mușcătura de căpușă dacă frecventăm zone de agrement, cu iarbă, în care ar putea exista acest risc.

”Căpușa este o denivelare la nivelul tegumentului care seamănă cu un mic păianjen. De fapt, se vede o mică pată neagră denivelată. De aceea, este foarte important ca în fiecare seară, după ce am frecventat o zonă cu iarbă sau de agrement, să facem un duș și atunci să ne căutăm de aceste căpușe care pot fi prinse de tegumentul nostru. Pentru că dacă ele stau mai puțin de 24 de ore, nu apucă să elimine agenții patogeni cu care pot fi încărcate. Pot fi încărcate cu bacterii, cu paraziți, cu virusuri, producând boli destul de grave.

Putem și noi să o scoatem, acasă. Nu e foarte greu de scos – se îmbibă un tifon în alcool, se ține 3-4 minute deasupra căpușei, ca să se relaxeze acele picioare cu care se fixează, după care se extrage ușor căpușa urmărindu-se dacă a mai rămas sau nu capul. Dacă a mai rămas capul este recomandat ca a doua zi să te prezinți la un serviciu chirugical care să-ți extragă și această parte a căpușei”, a explicat Virgil Musta la Digi 24.

Virgil Musta: ”Din fericire, foarte rar sunt cazuri mortale”

Întrebat dacă toate căpușele pot duce la boala Lyme, medicul a explicat: ”Doar o parte din căpușe sunt parazitate sau infectate de această bacterie care, de cele mai multe ori, chiar dacă nu ai scos căpușa în timp util, în primele 24 până la 72 de ore și căpușa este infectată, boala se autolimitează.

Organismul are mecanisme de a o limită. În peste 80% dintre cazuri, dacă sunt tratate sau se administrează tratamentul preventiv imediat după ce a fost descoperită căpușa, această boală nu se dezvoltă. E doar un număr mic de cazuri în care evoluează cu formă cronică, cu manfiestări la nivelul inimii, sistemului nervos, articulațiilor, unde boala poate fi mai severă. Din fericire, foarte rar sunt cazuri mortale.”

Sursa foto: Arhiva Ciao

Publicat: 08 iun. 2021, 10:44 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă