Avertismentul cumplit al unui medic ATI: Se apropie momentul când va trebui să aleagă pe cine salvează

Publicat: 01 Dec. 2020, 09:42 Arhiva
Avertismentul cumplit al unui medic ATI: Se apropie momentul când va trebui să aleagă pe cine salvează

Un avertisment cumplit vine de la șeful secției de terapie intensivă de la Bârlad. Dacă numărul infectărilor cu noul coronavirus nu scade, în cel mult două săptămâni medicii vor fi puși în situația de a alege pacienții pe care îi tratează și pe care îl lasă să moară. Doctorul de la Bârlad a trecut prin experiența bolii, a fost și el internat la terapie intensivă.

Am avut o perioadă când eram destul de aglomerați cu pacienții și cu intervenții chirugicale. Oboseala își spune cuvântul. Probabil mi-a scăpat ceva în protecție”, a spus Ion Chilinciuc, șeful secţiei ATI de la Spitalul Bârlad.

După o gardă s-a simțit slăbit și a mers să se testeze. A aflat că este bolnav. Din medic a devenit pacient.

”Atunci când gândești tu, atunci treburile nu merg bine. Să-i lași pe alții să gând pentru tine. Ce au spus medicii eu am executat. Aproximativ la 2-3 zile după ce am fost internat, după tot tratamentul pe care-l luam, simptomele au devenit mai accentuate, cu insuficiență respiratorie”, a declarat medicul, relatează digi24.ro.

Medicii care îl tratau la spitalul din Bârlad au decis să-l transfere în Capitală, la Matei Balș. A fost internat direct la terapie intensivă, unde a stat o săptămână, conectat la masca cu oxigen. Trei săptămâni s-a luptat cu boala și a învins. Când a început să se simtă mai bine s-a întors la spitalul din Bârlad. Știa că situația este foarte grea, așa că a venit înapoi cât de repede a putut.

Medicul a supraviețuit și acum îi ajută din nou pe pacienții care au nevoie de el. La secția de terapie intensivă sunt 24 de paturi și toate ocupate în permanență. Sunt doar 3 medici și 15 asistente care trebuie să aibă grijă de ei.

Medicii vor alege pe cine să trateze

Șeful secției de terapie intensivă se așteaptă ca situația să fie și mai gravă. Spune că nu e departe momentul de care se tem toți medicii, acela în care vor fi atât de mulți bolnavi încât nu vor ști pe cine sa trateze mai întâi.

”Nu mai e mult, cred că o săptămână, două. S-ar putea să fie mult o săptămână sau două. Probabil că și noi o să ajungem în acel moment. O să ținem cont de vârstă, de afecțiunile pe care le are. În momentul în care ai un pacient de 41 de ani și ai un pacient mai în vârstă, alegi pe cel de 41 de ani”, a avertizat medicul.

Sursa foto: Arhiva Ciao

Publicat: 01 Dec. 2020, 09:42 Arhiva
Pe aceeași temă