Arborele din care curge metal! Ar putea schimba modul in care sunt reciclate deseurile. DE CE e atat de special

Publicat: 11 sept. 2018, 11:15 Autor: madalina m. Life

Arborele din care curge metal a fost observat pe o insula din Noua Caledonie.

In mod cert, metalele grele cum este nichelul sau zincul nu sunt foarte „prietenoase” cand vine vorba de plante. Totusi, arborele din care curge metal pare sa demonstreze contrariul acestei concluzii.

Un grup de plante reuseste sa consume metale toxice, iar mai apoi sa le elimine. Datorita faptului ca prezinta proprietati remarcabile, oamenii de stiinta si-au pus sperantele in acest tip de arbore, care ar putea fi folosit pe viitor.

Arborele din care curge metal

Arborele din care curge metal ar putea schimba modul in care sunt reciclate deseurile. In special cele periculoase, toxice pentru organismul uman sau care inca emit anumite radiatii. Oamenii de stiinta au ramas muti de uimire atunci cand au studiat „Pycnandra acuminata”.

Acest tip de arbore creste pe insula din Noua Caledonie, iar specialistii sunt de parere ca respectivul soi de copac utilizeaza nichelul pentru a se putea apara impotriva insectelor si daunatorilor.

Rasina prezenta pe arborele din care curge metal are de obicei o culoare albastra-verzuie. Aceasta contine in proportie de 25% nichel, un metal considerat extrem de toxic. „Pycnandra acuminata este un arbore ce ajunge la 20 de metri inaltime si care se regaseste in padurile tropicale din Noua Caledonie”, a declarat dr. Antony van der Ent, un cercetator de la Universitatea din Queensland.

Arborele din care curge metal

Din cate se pare, afinitatea neobisnuita a arborelui pentru nichel a fost observata initial in anul 1970. De atunci, cercetarile privind astfel de plante, denumite hiperacumulatoare, s-au tot inmultit.

Pycnandra si alte plante de acest tip au fost analizate cu ajutorul unui aparat special denumit „sincrotonul DESY”, din Hamburg, in Germania. Prin intermediul tehnicilor cu raze X s-au putut afla mai multe „secrete” ale plantelor neobisnuite, noteaza descopera.ro.

Cercetatorii incearca, in prezent, sa descopere de ce a evoluat arborele care din care curge metal in acel mod foarte straniu. Acestia spera ca plantele hiperacumulatoare sa poata fi folosite pentru curatarea solurilor in care se afla materiale toxice, provenite din activitatile umane.

Publicat: 11 sept. 2018, 11:15 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă