Angajatorii vor fi amendați pentru fiecare persoană a căror ore suplimentare nu sunt respectate

Publicat: 18 sept. 2019, 14:56 Autor: Simona Ciao.ro
Angajatorii vor fi amendați pentru fiecare persoană a căror ore suplimentare nu sunt respectate

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for legislativ decizional proiectul de lege.

Angajatorii vor fi amendați. Astfel, nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară poate fi sancţionată cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei, pentru fiecare persoană identificată.

Propunerea legislativă are în vedere modificarea articolului 260, alineat (1), litera i) din Legea nr.53/2003 privind Codul muncii.

Angajatorii vor fi amendați

Angajatorii vor fi amendați

În forma în vigoare „constituie contravenție și se sancționează astfel nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei și 3.000 de lei”.

Proiectul de lege modifică articolul 260 (1) litera i astfel: „Constituie contravenție și se sancționează nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 de lei pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară”.

Potrivit motivării inițiativei legislative, în prezent nu există o corelare a cuantumului amenzilor între numărul de ore suplimentare efectuate și numprul de salariați care au făcut ore suplimentare.

„Nu există o corelare a cuantumului amenzilor și numărul de ore suplimentare efectuate, numărul de salariați care au făcut ore suplimentare. Există companii cu mii de angajați, cifre de afaceri de milioane de euro și care cumulează, anual, sute de mii de ore suplimentare peste limita legală.

Aplicarea unei amenzi de maximum 3.000 de lei în asemenea cazuri nu are cum să producă un efect disuasiv, având o valoare modicp. E necesară corelarea cuantumului amenzilor cu numprul de salariați care prestează ore suplimentare, pentru a asigura proporționalitate între amendă și amploarea contravenției”, se arată în motivarea inițiativei.

Proiectul de lege a trecut cu 169 „pentru”, 44 „împotrivă” și 67 abțineri. Astfel, actul normativ merge pentru promulgare la Președintele României.

Publicat: 18 sept. 2019, 14:56 Autor: Simona Ciao.ro
Pe aceeași temă