Al patrulea caz de coronavirus, confirmat în România

Publicat: 03 mart. 2020, 14:02 Autor: Elena Arhiva
Al patrulea caz de coronavirus, confirmat în România

În România a fost confirmat un al patrulea caz de coronavirus. Este vorba despre o persoană din Timișoara, care a intrat în contact cu o pacientă deja diagnosticată, care s-a întors recent din Italia. 

Mai exact, bărbatul a călătorit cu femeia de 38 de ani în același avion, în partea dreaptă a acesteia în data de 20 februarie 2020 cu o cursă care se întorcea din Italia. Din data de 28 februarie 2020, bărbatul, considerat contact direct, s-a aflat în autoizolare la domiciliu împreună cu familia. Rezultatele primei probe recoltate la începutul perioadei de autoizolare au fost negative. Rezultatul probei recoltată în ziua de ieri (în cea de-a 12 –a zi de la contactul cu femeia de 38 de ani) a ieșit pozitiv la infecția cu coronavirus COVID 19.

Conform primelor informații din partea DSP Timiș, bărbatul este asimptomatic, afebril. S-a solicitat transportul cu izoleta la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.

În curtea în care locuiește bărbatul mai trăiesc alte 2 familii față de care se vor lua măsurile de autoizolare. Până acum, au mai fost înregistrate 3 cazuri – unul în Gorj, unul în Timiș și unul în Maramureș. Tânărul din Gorj a fost declarat vindecat. Ceilalți doi pacienți sunt în prezent spitalizați, la Timișoara și Cluj Napoca, iar starea lor este stabilă.

La nivel național sunt în carantină 42 persoane, iar 9431 persoane sunt monitorizate la domiciliu, potrivit celui mai recent bilanț furnizat de autorități.

Care sunt simptomele care te avertizează?

Coronavirus debutează ca o simplă răceală, care afectează căile respiratorii, în principal. În general, simptomele acestul virus apar la 2-14 zile de la expunere. Simptomele sunt febră, tuse, dificultate în a respira, nas care curge, dureri de cap și de gât, precum și o stare generală de rău.

La bebeluşi, vârstnici şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut, coronavirusurile pot duce la afecţiuni respiratorii, precum pneumonia sau bronşita, iar în cazuri mai grave, pot duce la disfuncţii sau chiar cedări ale organelor.

Cum poți preveni infestarea cu acest virus?

Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale de sănătate, cele mai eficiente metode pentru reducerea riscului general de transmitere a infecțiilor respiratorii acute, sunt:

  • Evitarea contactului cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau soluții de dezinfectare pe bază de alcool, în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau cu mediul lor;
  • Evitarea contactului neprotejat cu fermele sau animalele sălbatice;
  • Gătirea temeinică a cărnii și a ouălor;
  • Persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută ar trebui să respecte eticheta tusei (mentineti distanța), acoperiti gura și nasul atunci când tușiți, fie cu țesături de unică folosință, fie cu pliul cotului.
  •  Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală timpurie și împărtășiți istoricul de călătorie anterior cu furnizorul de îngrijire medicală;
  • Trebuie evitat consumul de produse de origine brută sau crude. Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimente negătite, conform bunelor practici de siguranță alimentară.
  • Oferiți o mască medicală persoanelor suspecte de infestarea cu vCV
  • Trebuie respectate  procedurile de curățare și dezinfectare, precum curățarea minuțioasă a suprafețelor cu apă și detergent și aplicarea de dezinfectanți pe bază de hipoclorit de sodiu.

Ce tipuri de tratament există

În prezent, nu există niciun vaccin disponibil pentru acest tip de virus. Din fericire, o mare parte din simptome pot fi tratate, condiția fiind ca pacientul să se prezinte din timp la medicul specialist.

Publicat: 03 mart. 2020, 14:02 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă