A murit legendarul Robert Frank, considerat un geniu al fotografiei

Publicat: 11 Sep. 2019, 18:37 Ciao.ro

Fotograful american de origine elvetiana Robert Frank, o figura legendara a fotografiei, a decedat luni, la varsta de 94 de ani, in Canada, a anuntat marti New York Times, care l-a citat pe proprietarul galeriei sale newyorkeze, Peter MacGill.

A murit legendarul Robert Frank. Robert Frank a cunoscut celebritatea datorita albumului sau „The Americans” („Les Americains”), lansat in Franta in 1958 si in Statele Unite in 1959, o culegere de clisee alb-negru realizate in calatoriile sale prin Statele Unite, un adevarat manifest impotriva traditiei care a influentat profund generatiile ulterioare, noteaza AFP.

A murit legendarul Robert Frank

Galeria Pace/MacGill din Manhattan, care il reprezinta pe fotograf, nu a confirmat imediat decesul acestuia, care a avut loc in Inverness din provincia canadiana Noua Scotie, potrivit New York Times.

Numerosi fotografi s-au grabit sa ii aduca un omagiu celui care i-a influentat pe multi dintre ei.

A murit legendarul Robert Frank

„Odihneste-te in pace, geniu american”, a scris Jerry Saltz, un critic al New York Magazine, castigator al premiului Pulitzer la categoria „Critica”. „El a publicat ‘The Americans’ in 1958. A schimbat lumea”, a notat acesta.

„The Americans” s-a inscris pe linia „Generatiei beat”, o miscare literara si artistica, in care urmarea instinctului prevala asupra fundamentelor tehnicilor caracteristice fotojurnalismului.

Albumul a fost considerat deprimant si subversiv, dezvaluind partea intunecata a visului american: saracia, segregarea, inegalitatea si solitudinea.

Publicat: 11 Sep. 2019, 18:37 Ciao.ro
Pe aceeași temă