Ochelarii anti-COVID-19, în stadiul final! Softul depistează boala în 3 secunde: „În ochi se observă o serie de inflamaţii specifice bolii”

Publicat: 01 iun. 2021, 15:23 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Ochelarii anti-COVID-19, în stadiul final! Softul depistează boala în 3 secunde: „În ochi se observă o serie de inflamaţii specifice bolii”

Sistemul se bazează pe ochelarii Google Glass şi este testat în Spania. Un soft creat special pentru asta foloseşte inteligenţa artificială ca să identifice bolnavii de COVID-19, în câteva secunde. Softul a fost creat de mai multe companii din Spania, SUA şi China şi a fost testat deja pe 5 mii de voluntari. Ochelarii ar putea grăbi redeschiderea turismului şi activităţilor cu public.

„Ne-am dat seama că în ochi se observă o serie de inflamaţii specifice bolii COVID-19”, a spus Paula Boned, CEO Ocutech.

Inginerii de la companiile implicate în proiect folosesc inteligenţa artificială ca să identifice inflamaţiile din pupile. Softul permite deosebirea anumitor anomalii care pot fi provocate de conjunctivită şi oferă un rezultat în câteva secunde, potrivit RTVE.

„Folosim inteligenţa artificială ca să fotografiem această secţiune a ochilor şi să o putem urca pe server. Acolo, inteligenţa artificială analizează această imagine şi ne dă rezultatul”, a afirmat Alfonso Soriano, CEO Innoarea.

Persoanele care sunt depistate pozitiv în urma fotografiei participă apoi la un test rapid de antigen. Ochelarii au fost folosiţi deja la diverse testări în SUA şi China, dar cel mai numeros experiment cu 5 mii de voluntari a avut loc sâmbătă la Valencia.

Dacă rezultatele dovedesc fiabilitatea ochelarilor, aceştia ar putea fi folosiţi la testarea masivă pentru concerte, în turism şi în alte spaţii publice.

„În locuri precum aeroporturile, se pot astfel de testări masive, unde poate fi instalat un chioşc în care fiecare se poate testa singur”, a declarat Alfonso Soriano, CEO Innoarea.

De ce originea noului coronavirus rămâne încă un ”mister”

Finalul anului 2019 reprezenta debutul unei crize mondiale, dar în care nu mulți au crezut inițial: într-o piață de pește din Wuhan, China, apărea primul caz de infectare cu noul coronavirus. Un virus care s-a răspândit cu repeziciune mai întâi local, apoi mondial. Încă de la început s-au făcut eforturi considerabile pentru a se afla dacă originea virusul este pe cale naturală sau un experiment într-un laborator din China. Și, totuși, nici până în prezent nu s-a aflat, acest lucru rămânând, în continuare, un ”mister”. Odată cu izbucnirea pandemiei, au apărut mutle teorii ale conspirației, unul dintre ele fiind scenariul în care virusul ar fi fost creat sau scăpat în urma unei erori dintr-un laborator. Autoritățile, însă, vor face o anchetă la nivel mondial.

„Cred că ar trebui să continuăm să investigăm ce s-a întâmplat în China, până când vom afla exact adevărul”, a afirmat Anthony Fauci epidemiolog american.

Pe de altă parte, președintele SUA, Joe Biden, a cerut oficialilor din serviciile de informații să depună mai mult efort pentru a investiga dacă virusul a fost sau nu creat într-un laborator.

„Președintele le-a cerut serviciilor de informații să-și dubleze eforturile de a colecta și analiza informații care ne-ar putea ajuta să ajungem la o concluzie. Să stabilim originea acestei pandemii ne va ajuta să ne pregătim pentru următoarea pandemie”, spune Karine Jean-Pierre, purtător de cuvânt la Casa Albă, notează realitatea.net.

 

Sursă foto: Arhivă Ciao

Publicat: 01 iun. 2021, 15:23 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă
×