În realitatea anilor 2020, atunci când ești o tânără de 23 de ani preferi, mai degrabă, să colecționezi bonuri fiscale de la cluburi, decât piese vestimentale tradiționale. Ce-ar fi, însă, viața dacă nu ar exista excepțiile care confirmă regula. Un astfel de exemplu, de excepție, este artista de muzică populară, Andreea Romila.
Născută pe Valea Bohotinului, în localitatea Răducăneni, tânăra se declară un împătimit colecționar de obiecte vestimentare tradiționale. „Pasiunea mea pentru tot ce înseamnă tradițional și vintage este una bine consolidată. Pe lângă faptul că mă declar o înrăită colecționară de ii, de obiecte vestimentare ale portului popular românesc, mă declar îndrăgostită și de obiectele reinterpretate în stilul acesta, tradițional.”, explică artista.
Cât despre colecția de ii, Romila spune că nu este impresionantă, dar este… deschisă: „Nu am foarte multe ii, poate în jur de 30, dar colecția e deschisă… am doar 23 de ani. Plăcerea asta vinovată se concretizează adesea prin stilul meu vestimentar, atât de plăcut influențat de tradițional. Spre exemplu, rochia pe care am purtat-o la nuntă a fost gândită special să spună povestea despre ce înseamnă ia în viața mea… Și până la urmă, despre sufletul meu atât de naționalist…
Deseori am fost întrebată de ce nu am îmbrăcat un costum vechi, tradițional 100%… Răspunsul meu a venit și vine: pentru că am o piesă al cărui videoclip va fi despre nuntă, va fi tradițional, va fi autentic… Costumul popular autentic este pentru acel moment.”, explică artista.
„Majoritatea acestor obiecte sunt achiziționate de la oameni care se ocupă cu operațiunea de adunare a acestora de prin sate, de la bătrâni, prezentându-le apoi în diverse târguri cu tematică meșteșugărească sau mai nou, pe diverse rețele de socializare. Ceea ce eu cumpăr în materie de costume populare, nu sunt noi. Marea lor majoritate au în spate o poveste de mulți ani. Deși nu știu povestea adevărată, nu cunosc generațiile ce au îmbrăcat o anumită ie, de cele mai multe ori creez eu o poveste, îmi imaginez drumul care le-a adus în mâinile mele. Este mare lucru să ai o ie! De fapt, ce este o ie?
Găsind o definiție, undeva în sufletul și gândul meu, ia este acel buchet de cusături, conceput cu multă atenție, cu zile de muncă, de obicei îmbogățit de aurul mărgelelor așezate cu bun gust, învelită în dragoste și dăruire, pentru că de cele mai multe ori, iile reprezintă liantul care leagă generațiile între ele, pe străbunica de bunică, de mamă, de fiica mamei, de fiica fetei. Ia este un element menit să te facă să te simți frumoasă, specială, fiică sau fiu de Românie.”, conchide artista de numai 23 de ani.