Un tânăr care fumează ţigări şi vapează este de şapte ori mai probabil să fie diagnosticat cu COVID-19. Cercetătorii au descoperit că cele mai multe infectări în cazul tinerilor au legătură cu vapatul.
Un studiu realizat pe vapat de cercetătorii de la Stanford a făcut legătura dintre obiceiul de a vapa şi infecţia cu Sars-CoV-2 în rândul tinerilor.
Cercetătorii au descoperit că adolescenţii şi adulţii tineri au mai multe şanse de a fi diagnosticaţi cu COVID-19 dacă fumează sau vapează. Un tânăr care fumează ţigări şi vapează este de şapte ori mai probabil să contracte virusul iar cei care doar vapează, sunt de cinci ori mai susceptibili.
Şansele ca un tânăr să se îmbolnăvească sunt refelctate de modul în care ţigările electronice afectează plămânii şi sistemul imunitar. Vulnerabilităţile din organism permit virusului să se dezvolte, iar cei care vapează se expun unui risc real, mai ales că virusul a fost detectat şi în aburul expirat.
Utilizatorii de ţigări electronice au tendinţa de a face schimb de aparate şi de a-şi atinge faţa în timpul vapatului. Studiul a scos în evidenţă faptul că există efecte pe termen scurt şi lung asupra sănătăţii în cazul celei mai populare alternative de fumat. Dar, ea vine la pachet cu o serie de riscuri în contextul pandemic actual.
Noile studii susțin că unii pacienți au dezvoltat alte simptome, în afara celor cunoscute deja. Astfel, dacă aspectul ochilor, al buzelor și al mucoasei bucale suferă modificări, este foarte posibil să fiți infectat. Mai mult decât atât, din ce în ce mai multe persoane acuză dureri în interiorul gurii, provocate de unele leziuni ce apar pe mucoasă.
Leziunea se numește enantem, iar conform specialiștilor de la Spitalul Universitar Ramon y Cajal din Madrid, acest fenomen poate fi inclus pe lista principalelor simptome ale coronavirusului.