„Este vorba de structura populatiei, avand in vedere ca unele capitale europene sunt zone de destinatii pentru migranti, zone in care vin familii tinere, in special din lumea musulmana, care nasc multi copii. Trebuie analizata structura populatiei pe varste, etnie si religie“, a explicat sociologul Marian Preda, profesor la Facultatea de Sociologie a Universitatii din Bucuresti. In general, in Romania este inregistrata si o rata a fertilitatii mai scazuta decat in capitalele europene.
Spre comparatie, in Franta rata fertilitatii (numarul de copii nascuti de o mama) era de 2,1 copii/femeie, in timp ce pentru Romania datele estimate pentru acelasi an indica o rata de 1,5 copii/femeie, potrivit Eurostat. Pentru Paris nu exista date disponibile in ce priveste natalitatea.
Orasele care au o rata a natalitatatii apropiata celei din Romania sunt Budapesta, Madrid sau Roma. in opinia sociologului Marian Preda, in aceste tari este si o rata a fertilitatii mai scazuta decat in capitalele din varful clasamentului.
Sursa foto: pixabay.com